Foto: Shutterstock

Vistas gaļa ir viena no labākajām izvēlēm tiem, kas vēlas gatavot veselīgas maltītes. Lai parūpētos par to, ka maltīte ir īpaši diētiska, vistas fileju iesaka vārīt, nevis cept. Taču vārīta vistas fileja mēdz būt garšas ziņā pliekana. Kā panākt, lai vārīta vista būtu krietni gardāka un garšām bagātīga?

Vārīšanai izvēlies vistas krūtiņas ar ādu vai vistas filejas. Tās nav nepieciešams sagriezt sīkākos gabaliņos. Taču pirms tam jāizdara viena lieta – apcep vistu katla pamatnē ar nelielu daudzumu eļļas. Tā parūpēsies, ka vista garšos labāk.

Pēc tam izvēlies, kādā šķidrumā vistu vārīsi. Klasiska izvēle ir ūdens vai buljons. Tomēr interesantāku garšu vari panākt, ja vistu vārīsi kādā augļu vai ogu etiķī vai pat sulā. Piemēram, vistu vari vārīt ūdenī, kam pievienots ābolu etiķis vai ābolu sula. Tāpat vari pievienot arī sausu baltvīnu, kas būs piemērots vistas gaļai.

Nedrīkst aizmirst arī garšvielas un garšaugus – tieši šie abi komponenti piešķir maltītei garšu. Katliņā pievieno kādu saspiestu ķiploka daiviņu, pipargraudus, sāli, sīpola, burkāna vai selerijas gabaliņus. Noderēs arī svaigie garšaugi, piemēram, timiāns vai rozmarīns. Izteiksmīgam aromātam vari pievienot arī citrona miziņu vai sulu.

Kad visas vajadzīgās sastāvdaļas ir katlā, laiks vārīt vistu. Šķidrumam jābūt tik daudz, lai tas nosegtu vistu. Vāri uz vidējas uguns, kad šķidrums burbuļo, samazini nedaudz liesmu. Vistu vāra tik ilgi, līdz tā vairs nav rozā. Gabaliņiem, kuros ir kauls, būs nepieciešamas 30 minūtes, vistas filejas/krūtiņas gabaliņiem – 15-20 minūtes, bet nelieliem vistas gabaliņiem – 10 minūtes.

Izvārīto vistu pēc tam nokās un atdzesē. Pāri palikušo šķidrumu vari izkāst caur marli un izmantot kā dzidru buljonu. Pašu vistu saplucini sīkākos gabaliņos un pievieno iecerētajai maltītei – to vari pievienot salātiem, pasniegt ar rīsiem, pievienot vokpannā gatavotiem ēdieniem vai ēst kā uzkodu.

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas krūtiņa ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Sulīgas vistas krūtiņas, kas pildītas ar veselīgajiem spinātiem un sadrupinātu fetas sieru. Pasniedz pusdienās vai vakariņās ar salātiem, tvaicētām pupiņām vai zaļajiem zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju

Foto: DELFI

Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Mandeļu skaidiņās panētas vistas filejas karbonādes

Foto: Shutterstock

Vistas filejas karbonāde miltu panējumā ir garda, bet dažkārt kārojas kaut kas citādāks, tad nu šādās reizēs ierasto rīvmaizi var aizstāt ar mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Vistas filejas karbonāde ar citronu un kaperu mērci

Foto: Shutterstock

Gardas vistas karbonādes ar interesantu buljona un citronu mērci, kurai pievienoti kaperi. Karbonādes pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādu citu piedevu.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Cepta vistas fileja ar nektarīniem

Foto: Shutterstock

Sulīga vistas gaļa ar saldeni sīvu nektarīnu un sarkanā sīpola salsu. Īpašu aromātu un garšu maltītei piešķirs svaigie zaļumi, tāpēc ar tiem nedrīkst skopoties.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gabaliņi, kas panēti čipsos

Foto: Publicitātes attēls

Īpašu kraukšķīgumu mājās gatavotiem panētajiem vistas gabaliņiem jeb nagetiem var piešķirt ar sadrupinātu čipsu palīdzību. Gatavos našķus var pasniegt ar mērci, veseliem čipsiem vai, piemēram, svaigajiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.

Lasīt vairāk

Tomātu un vistas gaļas sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.

Lasīt vairāk

Vistas fileja sēkliņās ar svaigajiem rukolas un biešu salātiem

Foto: Privātais arhīvs

Reizēm gardai maltītei vajag itin maz – fantastisku garšu var panākt, vistas filejas panējot nevis miltos, bet gan kraukšķīgu sēkliņu maisījumā. Apceptos vistas gabaliņus pasniedz ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!