Foto: Shutterstock
Gada siltākie mēneši mūs lutina ne vien ar sauli, bet arī ar zaļojošām garšaugu dobēm (vai pietiekami plašu Latvijā audzēto garšaugu klāstu). Tomēr daži zaļumi apvīst jau pāris dienu laikā, ja tos tūlīt nesteidz izmantot maltītēs. Lai mazliet paildzinātu bazilika, pētersīļu vai citu garšaugu pielietošanu, pamēģini tos sasaldēt!

Pirms garšaugu saldēšanas, sagatavo kādu dziļāku ledus trauciņu un saldēšanas maisiņus. Garšaugus pa porcijām sakapā. Tādā veidā atvieglosi sev šo nelielo darbiņu, lai viss nenotiktu haosā.

Ir trīs saldēšanas paņēmieni – ūdenī, eļļā un sviestā. Visvienkāršāk garšaugus ir sasaldēt ar ūdens palīdzību. Garšaugus vienkārši saber ledus trauciņa iedaļās un pārlej ar pavisam nelielu daudzumu ūdens. Pēc tam ievieto saldētavā un sasaldē. Kad garšaugu kubiņi gatavi, tos pārber saldēšanas maisiņos. Galvenais – atceries, kādi garšaugi ir katrā maisiņā! Ūdenī sasaldēti garšaugi būs vispiemērotākie tam, lai pievienotu tos zupām.

Eļļā saldētus garšaugus sagatavo tāpat – garšaugus saber ledus trauciņā, bet šoreiz pārlej ar nelielu daudzumu olīveļļas. Trauciņu ievieto saldētavā un ļauj eļļai sastingt. Pēc izņemšanas no saldētavās, kubiņš būs sviesta krāsā.

Sviestā saldētiem garšaugiem princips nemainīgs, taču sviestu pirms tam izkausē, lai to varētu viegli pārliet garšaugiem. Eļļā un sviestā saldētos garšaugus pēc tam izmanto, lai uzreiz uzmestu uz pannas un varētu pagatavot mērces vai ceptus gardumus.

"Tasty" iesaka kubiņos sasaldētos katra garšauga veidus saldēt un glabāt atsevišķi, lai zinātu, kas ir kas. Tā kā pēc saldēšanas pētersīļi diez ko neatšķirsies no bazilika, uz kastītes vai maisiņa uzraksti, kas par garšaugu tas ir.

Garšaugus, protams, var saldēt arī tāpat, bez saistvielas. Tomēr tad jārēķinās, ka tie var palikt sausi un pēc pievienošanas maltītei neizskatīsies tik labi. Neliela daudzuma ūdens, eļļas vai sviesta pievienošana nodrošina to, ka sakapātajās dillēs, pētersīļos, bazilikā, lociņos vai jebkurā citā sakapātajā zaļumā saglabāsies mitrums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!