Foto: Shutterstock

Makaroni ir viens no tiem produktiem, ko sastapt ikvienā virtuvē. It īpaši tad, ja iecienītas ātri pagatavojamas maltītes, kas neprasa daudz pūļu. Viena no tādām pavisam noteikti ir makaronu salāti – pietiekami sātīgi, garšām bagātīgi un viegli pagatavojami. Tomēr, lai šis ēdiens izdotos ideāls, ir jāatceras par dažām lietām, ko nekādā gadījumā nevajadzētu pieļaut.

Viena no visbiežāk sastopamajām kļūdām, ko nereti gadās izdarīt, gatavojot makaronu salātus, ir nepiemērotas formas makaronu izvēle. Nekādā gadījumā nevajadzētu salātiem izmantot garenos makaronus, piemēram, spageti vai "linguine" – tie nesajauksies vienmērīgi ar pārējām sastāvdaļām, turklāt to ēšana būs neparocīga, norāda "Thekitchn". Tā vietā makaronu salātiem izvēlies nelielas formas makaronus, kam ir kur "aizķerties" salātos – "fusilli", "farfalle", "penne" formas būs pateicīgākā izvēle makaronu salātiem.

Tā kā paši makaroni ir salātu pamatsastāvdaļa, svarīgi ir tos pareizi pagatavot – tie nedrīkst būt par maz vārīti vai tieši pretēji – pārvārīti. Tāpēc šajā posmā der atcerēties vienkāršu triku par makaronu vārīšanu – tie kļūst cietāki, kad atdziest. Tāpēc, ja uz paciņas norādīts, ka makaroni jāvāra 8 minūtes, pieskaiti šim laikam vēl vienu minūti, lai tie būtu pavisam nedaudz mīkstāki atdzesējot.

Tāpat bieži vien gadās aizmirst par to, ka arī makaronu salātiem ir nepieciešamas garšvielas. Sāli un piparus, protams, var pievienot vienmēr, taču, lai garšas būtu izteiksmīgākas, sāli pievieno jau tad, kad makaroni tiek tikai vārīti – pieber to nedaudz vairāk ūdenim. Ne velti itālieši makaronu gatavošanai piedēvē nerakstītu principu, ka tiem ir "jāpeld jūras ūdenī". Jau vārīšanās laikā makaroni tādā veidā iegūs nepieciešamo garšvielu daudzumu.

Lai cik nepareizi tas neliktos, pastāv divas galējas kļūdas, ko pieļaujam, kad beidzot tiekam pie salātu jaukšanas. Makaroni tiek vai nu par maz atdzesēti vai tieši pretēji – par daudz. Lai salāti sajauktos ideāli, jāievēro pavisam vienkāršs princips – makaroniem ir jābūt remdeniem (tos var ātrāk atdzesēt zem auksta ūdens strūklas). Tas palīdz salātu mērcei labāk sajaukties ar makaronu gabaliņiem, tādējādi salāti nekļūst sausi. Triks, kas palīdzēs iegūt ideālu rezultātu vienmēr – daļu mērces pievieno makaroniem, kamēr tie vēl ir diezgan silti. Pārējo mērci salātos varēsi iejaukt pēc tam.

Bet pati, pati lielākā kļūda, kas ir nepiedodama – pārāk laicīga makaronu salātu gatavošana. Ja makaronu salātus gatavosi krietnu brīdi, pirms tie jāpasniedz, rezultātā iegūsi pārbriedušus salātus, kuros paši makaroni teju izšķīdīs. Lai no šīs kļūmes izvairītos, laicīgi vari sagatavot citas makaronu salātu sastāvdaļas – sagriezt gabaliņos dārzeņus, pagatavot mērci – un pašus salātus atliks vien uzjaukt stundiņu vai divas pirms viesu ierašanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!