Foto: Shutterstock
Šie vērtīgie padomi noderēs tiem, kuri savu ikdienu nevar iedomāties bez sulīgas cūkgaļas šķēles ar kraukšķīgu garoziņu. Kaut veikalos ir pieejama cepšanai jau sagatavota gaļa dažādās marinādēs, labāk pamēģini pagatavot cepeti savā virtuvē, jo tas tiešām ir ļoti vienkārši. Galvenais, nesteidzies – labāk ielej glāzi vīna un izbaudi relaksējošo gatavošanas procesu!

Noslēpums №1: gaļas izvēle

Cepetim ideāli piemērota būs1-3 kg smags cūkgaļas kakla karbonāde vai sulīgs šķiņķa gabals. Gaļai jābūt bez kauliem, cīpslām, turklāt tā nedrīkst būt pārāk liesa, jo tieši taukuma slānītis nodrošina cepeša sulīgumu. Pats galvenais, gaļai jābūt maksimāli svaigai – nekādā gadījumā cepeša gatavošanai neizmanto atsaldētus gaļas gabalus, jo no tā cietīs gan garša, gan sulīgums.

Noslēpums №2: marināde

Svarīgs cepeša gatavošanas moments ir tā marinēšana, jo tieši marinādes izvēle nosaka cepeša garšu un aromātu. Ir dažādi paņēmieni, kā sagatavot cepeti: to var ierīvēt ar ķiplokiem, adžiku vai tavu iecienītāko garšvielu maisījumu, izturēt šķidrajā marinādē vai gaļā izveidotajos iegriezumos pildīt ķiplokus, krustnagliņas, piparus un citas garšvielas. Atceries, jo ilgāk cepetis marinēsies, jo intensīvāka un bagātīgāka būs tā garša.

Noslēpums №3: cepšana

Ir vairāki cepšanas paņēmieni, kas būtiski ietekmē cepeša garšu un aromātu, turklāt vairāki no tiem ievērojami saīsina gatavošanas laiku. Mūsdienu virtuvē teju neaizvietojams palīgs ir speciāli cepšanai paredzētie maisiņi. Gaļu gatavojot šādā maisiņā, visas sulas paliek maisiņa iekšpusē, tādēļ cepetis izdodas īpaši maigs un sulīgs.

Vēl viens bieži lietots paņēmiens, kas nodrošina gaļas sulīgumu, ir cepšana folijā. Ņem vērā, ka spīdīgākajai folijas pusei ir jāatrodas ārpusē.

Ja nevēlies izmantot nekādus palīglīdzekļus, tad cepamā trauka apakšā ielej aptuveni 1 cm ūdens vai sauso vīnu un atceries, ka gaļa ik pa laikam ir jāaplaista ar cepeša sulām, marinādi vai kādu citu šķidrumu. Turklāt šādā gadījumā gaļu ieteicams likt cepamajā veidnē tā, lai treknākā puse paliek augšā.

Noslēpums №4: zeltaina garoziņa

Lai gaļas gabals nekļūtu sauss, pirms cepšanas kārtīgi sakarsē cepeškrāsni. Ja vēlies, lai cepetis iegūst zeltainu garoziņu, pirms likšanas cepeškrāsnī, pāris minūtes strauji apcep to no katras puses uz nokaitētas pannas.

Aptuveni pēc stundas, ko cepetis ir pavadījis krāsnī, izņem to un pārzied ar mērci, kas pagatavota no kausēta sviesta, kas sajaukts ar šķipsnu maltu sarkano piparu vai kūpinātas paprikas. Tad liec gaļu atpakaļ krāsnī un turpini cept, līdz tā ir gatava. Cepšanas ilgums, protams, būs atkarīgs no gaļas gabala lieluma.

Un vēl viens noslēpums – izceļot cepeti no krāsns, ietin to vairākās folija kārtās, viegli noslogo un ļauj gaļai "atpūsties" 20-30 minūtes. Šis paņēmiens nodrošinās to, ka cepetis būs īpaši sulīgs un viegli griežams.

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar apelsīniem

Foto: Vida Press
Cūkgaļas cepetis ar apelsīniem - gan ikdienai, gan svētkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!