Foto: Shutterstock
Ir pietuvojušās brīvdienas un tas nozīmē, ka daudzās mājās jau šovakar sāks vēdīt pīrādziņu un gardas, svaigi ceptas maizes smarža. Aromātisks sviests, uzlabots ar garšaugiem un garšvielām, piešķirs eleganci ikvienai maltītei, pat vienkāršu maizes šķēli padarot par gardu uzkodu. Turklāt tas ir vienkārši pagatavojams gardums un nemaksā dārgi.

Ja tev jādodas ciemos, nopērc kukuli svaigas itāļu vai franču maizes un sagatavo dekoratīvu trauciņu ar garšvielu sviestu, ko pasniegt namamātei - tā būs oriģināla un garda dāvana. Sāc ar vienkāršām receptēm, bet pēc tam pamēģini likt lietā iztēli, lai radītu savas neatkārtojamas kombinācijas.

Ieteikumi

Ierasts, ka sviestu visbiežāk uzlabo ar garšaugiem un ķiplokiem. Bet tikpat labi tam var pievienot anšovus vai, piemēram, apelsīnus. Labas piedevas ir arī garšaugi, vīns, olīvas, kaperi vai marinēti gurķīši.

Garšvielu sviestu vari ilgāku laiku uzglabāt ledusskapī un izmantot pamazām, pēc vajadzības. Šādi sagatavotu sviestu ledusskapī vari turēt aptuveni mēnesi, bet saldētavā pat trīs mēnešus.

Sviesta pagatavošanai nepieciešams to sasildīt istabas temperatūrā un samaisīt ar sagatavotajām piedevām. To vari izdarīt, izmantojot blenderi vai virtuves kombainu.

Ja vēlies, lai sviests iegūtu zīdainu konsistenci un būtu vieglāk smērējams, tad tam vari pievienot arī nedaudz olīveļļas.

Vari sviestu pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas, bet vari no gatavās masas izveidot veltnīti un ietīt to pārtikas plēvē, samitrinātā alumīnija folijā vai sviestpapīrā. Veltnīti liec atdzesēties ledusskapī un pirms pasniegšanas sagriez šķēlītēs.

Bazilika sviests

Sablendē sviestu ar bazilika lapām, sāli un pipariem. Lieto kopā ar dārzeņiem, vistas gaļu vai zivi. Bazilika sviestu vari izmantot arī olu kulteņa garšas uzlabošanai.

Salvijas sviests

Sablendē sviestu ar salvijas lapām, sāli un pipariem. Salvijas sviests garšo lieliski kopā ar jūras veltēm vai vistas gaļu, svaigām zaļajām pupiņām vai karstiem biskvītiem.

Koriandra sviests

Sablendē sviestu, pāris ķiploku daivas, nedaudz citrona sulas, sauju koriandra lapu, sāli un piparus. Koriandra sviestu vari uzziest uz svaigām, siltām tortiļām, sāļajiem mafiniem vai bagātināt siera maizīšu garšu.

Dažādu zaļumu sviests

Sīki sasmalcini garšaugus un sajauc ar sviestu. Ievieto traukā. Šis sviests lieliski sader kopā ar lielāko daļu dārzeņu, zivīm, kartupeļu biezputru vai franču maizi.

Sviests zivju ēdieniem

Sablendē sviestu ar citrona sulu, sāli, pipariem un sasmalcinātu fenheli. Šo sviestu vari lietot ar ceptām vai tvaicētām zivīm un jūras veltēm.

Anšovu sviests

Sablendē sviestu ar pāris anšoviem un lociņiem. Lieliski garšos ar ceptu vai grilētu zivi, liellopu gaļu vai kā piedeva picai.

Apelsīnu sviests

Sviestā iemaisi smalki sarīvētas apelsīna miziņas, apelsīna sulu, karija pulveri, ja vēlies, vari pievienot sasmalcinātas gaišās rozīnes vai aprikozes. Šāds sviests lieliski uzlabo ceptas un grilētas gaļas garšu.

Olīvu - oregano sviests

Sablendē sviestu ar zaļajām olīvām un sauso oregano garšvielu. Tas lieliski papildinās itāļu un franču maizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!