Foto: Shutterstock

Tuvojoties Ziemassvētkiem, vērts padomāt ne tikai par to, ko liksim svētku galdā, bet arī to, kā iepriecināsim vistuvākos cilvēkus. "Tasty" vienmēr ir dedzīgi iestājies par to, ka vislabākās dāvanas ir tādas, kas ir ne tikai pašu gatavotas, bet arī ļoti, ļoti gardas. Kāpēc gan mammu, krusttēvu, labāko draudzeni vai kādu kolēģi neiepriecināt ar ko pavisam īpašu – paša pilnveidotu un izlolotu šokolādes tāfelīti? Šo kārumu pagatavot nebūt nav sarežģīti, vajag tikai izejvielas, piederumus un izdomu.

Vispirms vajag izlemt, no kādas šokolādes gatavosi šokolādes tāfelītes. Ļoti pateicīgs variants ir vienkārši izkausēt augstas kvalitātes konditorejas šokolādi, kas nopērkama monētu formā uz svaru. Tad arī ir iespējams izvēlēties tumšo, piena vai balto šokolādi. Šokolādes gabaliņus pirms šokolādes tāfelīšu gatavošanas gan vajadzēs pareizi izkausēt, lai tā "neziedētu" un nesaietu kunkuļos.

Vegāniskā šokolādes alternatīva

Ja ir luste šokolādi taisīt pašam, tad vajag sagādāt kakao sviestu, kakao pulveri, mazliet kļavu vai cukura sīrupa un vaniļas ekstraktu vai pāksti. Kakao sviestu izkausē ūdens peldē, līdz iegūtā masa ir 40–45°C karsta. Tad tai pievieno uz pusi mazāk kakao pulvera, kā izmantota šokolāde, vairākas ēdamkarotes (pēc garšas) ar kļavu sīrupu un vaniļas pāksti vai ekstraktu garšai. Visu samaisa, lai kakao pulveris vienmērīgi sajauktos. Un viss – šokolādes masa iegūta. Šī variācija noteikti patiks vegāniskā uztura piekritējiem.

Kā pareizi kausēt šokolādi

Foto: Shutterstock

Kā jau pieminējām, šokolāde ir pareizi jāizkausē, pirms to vispār liet kādā formā un pievienot riekstus, žāvētus augļus vai konfekšu gabaliņus. Šo procesu sauc par šokolādes temperēšanu (tempering). Temperēšana nodrošina to, ka kakao sviesta kristāli veidojas pareizi, šokolādes tāfelīte ir spīdīga un "nezied" ar baltām svītrām. Visbiežāk temperē tumšo šokolādi, bet to var darīt arī ar piena vai balto šokolādi – tad kausēšanas temperatūras būs zemākas. Trim strandarta šokolādes tāfelītēm vajadzēs apmēram 250–300 gramus šokolādes.

Vispirms ūdens peldē izkausē divas trešdaļas no vajadzīgajiem šokolādes gabaliņiem – šokolādes masas temperatūrai ir jābūt 46°–49°C. To var izmērīt ar virtuves termometra palīdzību. Pēc tam bļodiņu ar šokolādes masu noņem no karstuma avota un atdzesē līdz 27°C, norādīts konditora Deivida Lebovica grāmatā "The Great Book of Chocolate". Tad šķidrajā šokolādes masā saber labu tiesu no pārējiem šokolādes gabaliņiem un masu apmaisa. Tas nepieciešams, lai šokolāde teicami kristalizētos. Tad šokolādi vēlreiz pakarsē, līdz tā atkal ieguvusi 31°–32°C. Nu šokolāde ir gatava izmantošanai.

Interesantu efektu var panākt, ja šokolādes tāfelīšu pagatavošanai izmanto balto šokolādi. To vari iekrāsot ar pārtikas krāsvielām visdažādākajos toņos, radot īstu krāsu sprādzienu. Šim mērķim derēs gan šķidrās pārtikas krāsvielas, gan pulverveida. Ja vēlies, lai šokolādes tāfelīte izskatās pēc varavīksnes, vienkārši sadali izkausēto balto šokolādi vairākās porcijās un iekrāso katru citā tonī.

Šokolādes tāfelīšu sagatavošana un piedevu izvēlēšanās

Foto: Shutterstock

Kad šokolāde sagatavota tāfelīšu sapildīšanai, jārīkojas veikli. Vislabāk, ja jau laikus būs sagatavotas gan tāfelīšu formiņas, gan pievienojamie gardumi. Par šokolādes formiņu vari izmantot gan konditorejas preču veikalos nopērkamās plastmasas vai silikona formas, gan to, kas ir mājās – pietiks, ja šokolādes masu izliesi cepamajā plātī, kas izklāta ar cepampapīru, lai šokolāde nepieliptu metālam.

Izkausēto šokolādi lej formiņās vai uz cepamā papīra sloksnes un izlīdzini ar paletes nazi vai kādu citu pateicīgu virtuves rīku. Ja vēlies, vienā tāfelītē vari saliet dažādu veidu šokolādes un sajaukt ar zobu bakstāmā kociņa palīdzību, lai iegūtu marmora efektu. Bet, ja izmanto iekrāsotu balto šokolādi, tad ērti to būs sajaukt tieši uz cepamā papīra sloksnes.

Kad šokolāde ielieta formā, pienācis brīdis veikli to papildināt ar piedevām, kamēr šokolāde vēl nav sacietējusi. Klasisks variants ir rieksti (valrieksti, lazdu rieksti, pistācijas) un žāvētie augļi (dzērvenes, ķirši, aprikozes) – tos vari kaisīt šokolādei virsū pēc sirds patikas. Tāpat interesants būs variants ar kaltētām ogām (avenes, mellenes, dzērvenes u.c.) vai sasmalcinātām ledenēm. Īpaši tumšajai un gaišajai šokolādei piestāvēs piparmētru ledenes. Bet, ja šokolāde gatavota vegāniskajā manierē, tai piestāvēs arī ķirbju sēkliņas.

Apkaisītās šokolādes tāfelītes (vai vienu lielu tāfeli) pēc tam liec saldētavā vai ledusskapī, lai šokolāde sastingtu. Kad šokolāde sastingusi, uzmanīgi izņem no formiņām vai nolobi cepampapīra sloksni. Šokolādes tāfelītes atstāj veselas vai sagriez vienādos gabaliņos. Dāvanām tās iesaiņo kādā caurspīdīgā maisiņā, apsienot ar lentīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!