Foto: Shutterstock
Gremolata ir pavisam vienkārši pagatavojama zaļumu mērce, ko Itālijā ierasts izmantot gaļas un zivju ēdienu aizdaram. Olīveļļā ceptas reņģes vai, piemēram, grilēti vistu šķiņķīši, pārslacīti ar atsvaidzinošo, aromātisko gremolatu, garšos vēl debešķīgāk.

Klasiskā variantā gremolatu gatavo no pētersīļiem, papildinot ar citronu sulu, miziņu, sāli, ķiplokiem un olīveļļu. Visas sastāvdaļas var vai nu izmalt caur gaļas mašīnu, vai arī sablendēt, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce. Lai gremolatas garša būtu īpaši sabalansēta, vari pievienot mērcei arī nedaudz cukura.

Ja vēlies paspēlēties ar garšu niansēm, citrona vietā izmanto laimu, apelsīnu vai greipfrūtu, bet pētersīļus aizstāj ar cita veida zaļumiem, piemēram, kinzu, piparmētru, dillēm vai salviju. Dažādās receptēs gremolatas sastāvdaļu sarakstā atrodami arī šalotes sīpoli, arī cietais siers un ciedru rieksti, atklāj portāls "Kitchenmag".

Savukārt portāla "Foodandwine" speciālisti iesaka gremolatu izmantot ne vien kā piedevu gaļai vai zivīm, bet arī kartupeļu biezputras garšas atsvaidzināšanai, svaigi ceptas maizes vai grauzdiņu aizdaram, kā arī citiem garšīgiem mērķiem.

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinošā gremolata lieliski pildīs vasarīgu salātu aizdara funkciju.

Ideja izmēģināšanai: rukolu noskalo, liec bļodā, pārslaki ar gremolatu un pārkaisi ar rīvētu cieto sieru vai cietā siera skaidiņām. Svaigumam vari pievienot daiviņās sagrieztas zemenes.

Aromātisko mērci vari izmantot arī kā gaļas, zivs vai dārzeņu marinādi.

Ideja izmēģināšanai: vistu filejas sagriez gabaliņos, pārlej ar gremolatu, ar rokām viegli izmīci un pirms grilēšanas atstāj gaļu marinādē uz pāris stundām.

Gremolata var kļūt par tavu firmas kotlešu slepeno sastāvdaļu.

Ideja izmēģināšanai: gatavojot kotlešu masu, ierasto sastāvdaļu kombināciju papildini ar pāris ēdamkarotēm gremolatas, ar sulīgo mērci "atdzīvinot" kotlešu garšu. Šajā rakstā uzskaitījām liktenīgas kļūdas, kuras nevajadzētu pieļaut, cepot kotletes.

Gremolata ir viens no ātrāk pagatavojamiem makaronu aizdariem.

Ideja izmēģināšanai: novāri makaronus, sekojot instrukcijai uz iepakojuma, tad nokās, atstājot nenolietu aptuveni pusglāzi šķidruma. Makaroniem pievieno gremolatu un samaisi. Maltīte ir gatava!

Arī dažādos veidos gatavotiem dārzeņiem gremolata būs nenovērtējams palīgs.

Idejas izmēģināšanai: delikateses cienīgu maltīti iegūsi, pārslakot ar gremolatu blanšētus sparģeļus, pākšu pupiņas vai brokoļu rozetes. Ja vēlies, lai grilēti dārzeņi garšotu tiešām izcili, pirms cepšanas iemarinē tos, pārlejot ar gremolatu. Grilētos dārzeņus liec traukā, kur tie tika marinēti, un apmaisi, lai tie piesūktos ar aromātisko mērcīti un kļūtu īpaši sulīgi.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!