Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka jebkuru ēdienu pilnīgāku padara tieši garšvielas. Tās paver garšu horizontus, liekot maltītei būt tādai, kas pēc notiesāšanas liek vien baudā noelsties. Bet kas slēpjas zem garšvielu maisījumiem ar nosaukumu "itāliešu", "Vidusjūras" un citiem, ko pieprasa recepšu sastāvdaļu saraksts?

Tiem, kas iecienījuši atsevišķās garšvielas, piemēram, oregano, kurkumu, koriandru un citas, vienmēr plauktiņš būs pilns ar paciņām, kur smaržīgās zālītes un pipargraudi paslēpti. Reizēm, kad recepte pieprasa konkrētu maisījumu, noderēs šis nelielais portāla "Greatist" špikeris, kas pateiks priekšā, kādas garšvielas katrā no visbiežāk nepieciešamajiem maisījumiem paslēptas!

Itāliešu garšviela – baziliks, ķiploku pulveris, sīpolu pulveris, oregano un pētersīļi. Itālijas virtuvei raksturīgi izmantot visdažādākos garšaugus, bet maisījumos tie izpildās kaltētā veidā. Veikli var pagatavot garšvielu maisījumu, sajaucot tējkaroti kaltēta oregano, bazilika un pētersīļu, kam pievienots pa šķipsnai no sīpolu un ķiploku pulveriem.

Indiešu garšviela – lauru lapas, kardamons, ingvera pulveris, kanēlis, kumīns, kurkuma, koriandrs, muskatrieksts, sinepju pulveris, ķiploku pulveris. Kā jau Indijai raksturīgi, garšvielu maisījumā ir teju viss. Tā kā indiešu virtuves maltītes tiek gatavotas lielā karstumā un gī sviestā, tad izteiksmīgās garšvielas nepieciešamas, lai panāktu patiesi aromātisku efektu. Garšvielu maisījumam vajadzēs divas ēdamkarotes malta koriandra, ēdamkaroti malta kumīna, pa tējkarotei ingvera, sinepju un ķiploka pulveru, kurkumas un pa šķipsnai kardamona, kanēļa un muskatrieksta, bet gatavojot pievieno arī lauru lapu.

Meksikāņu garšviela – koriandrs, kumīns, čili pulveris, oregano, kanēlis, ķiploku pulveris, sāls. Tā kā meksikāņu virtuve ietekmējusies no spāņu, šis garšvielu maisījums ir kā radīts pupiņu, kukurūzas un siera maltītēm. Maisījuma pagatavošanai vajadzēs pa ēdamkarotei koriandra un čili pulvera, pa tējkarotei ķiploku pulvera, kumīna, sāls un pa šķipsnai oregano un kanēļa.

Ķīniešu garšviela – fenheļa sēklas, kanēlis, maltas krustnagliņas, ķiploku pulveris, ingvera pulveris, čili pārslas. Tā kā ķīniešu virtuve ir viena no sarežģītākajām un katram reģionam raksturīgas savas garšas nianses, garšvielu proporcijas un maisījumam pievienotais var variēt. Bet, lai pagatavotu vienkāršu maisījumu, vajadzēs pa tējkarotei ķiploku pulvera, ingvera pulvera un čili pārslu, kā arī pa šķipsnai no krustnagliņām, fenheļa sēklām un kanēļa. Izteiksmīgākai garšai var pievienot arī maltu anīsa zvaigznīti.

Taizemiešu garšviela – baziliks, kumīns, kardamons, ķiploku pulveris, ingvera pulveris, kurkuma, karijs. Tā kā taizemiešu virtuvei raksturīgas asas garšas, arī garšvielu maisījumā tas atspoguļojas. Lai to pagatavotu, vajadzēs pa divām ēdamkarotēm ingvera un ķiploku pulveru, pusēdamkaroti kumīna, tējkaroti bazilika un pa šķipsnai no kardamona, karija un kurkumas.

Vidusjūras garšviela – lauru lapas, oregano, rozmarīns, timiāns, kardamons, ingvera pulveris, kanēlis, maltas krustnagliņas, koriandrs, baziliks. Šķiet, mūsu platuma grādos visbiežāk izmantotais garšvielu maisījums ir tieši šis, jo nav pārlieku ass. Paša gatavotam Vidusjūras garšvielu maisījumam vajadzēs divas tējkarotes kaltēta bazilika, pa tējkarotei koriandra, kanēļa, oregano un rozmarīna, pa šķipsnai timiāna, kardamona, ingvera pulvera un maltu krustnagliņu, kā arī lauru lapu aromātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!