Foto: Privātais ahīvs/Shutterstock kolāža
Kabaču sezona jābauda pilnu krūti, un viens no vienkāršākajiem un, būsim godīgi, arī gardākajiem veidiem, kā tos pagatavot, ir izcept kraukšķīgā panējumā. Taču kabacis ir visai cimperlīgs cepšanā, jo reizēm tas atdalās no panējuma, citreiz ripiņas saplok un vēl dažos gadījumos panējums izskatās kārdinoši, bet vidusdaļā tas garšo visai svaigs. Kādi tad ir kabaču cepšanas noslēpumi?

Veidi, kā izcept kabaci, ir ļoti dažādi, taču jebkurā variantā jādomā par to, kā panākt, lai tas nesulo, satur ap sevi panējumu un tanī pat laikā vidū ir gana izcepies. Viens no veidiem, kā es pati esmu iecienījusi izcep kabaci – nogriezt galus, pārgriezt uz pusēm, izgrebt lielākās sēklas un tad katru pusīti vēlreiz gareniski pārgriezt. Iegūtās strēmeles sagriez divās vai trīs daļās, atkarībā no kabača lieluma. Iegūsi palielus gabalus, bet nedaudz apgriežot ieliektās malas, tad apviļājot miltos, olā vairākkārt, tie izcepsies pat ļoti kārdinoši. Šādā veidā kabača gabali ir pietiekami biezi, lai cepšanas laikā nesaplaktu un katrs gabals nesadalītos vairākos mazākos.

Kabaču sagatavošana

Palūkojot citu pieredzi kabaču cepšanā ''Cālis'' forumā, pieejas ir dažādas. Kas attiecas uz kabača mizošanu un sēklu izgrebšanu, pāraugušiem kabačiem iesaka sēklas izņemt, lai ēdot tās netraucē. Sēklas netraucēs, ja tās nebūs lielākas kā, piemēram, gurķiem. Ja sēklas ir jau labi sataustāmas un kabača vidus ir mīksts kā švamme, labāk tās izgrebt ar karoti. Mazus kabačus nav vajadzība mizot, bet jau brangu kabaču mizu labāk noņemt, lai tā pēc cepšanas nav pārāk sīksta un nekavē mīkstuma izcepšanos.

Ja esi iecienījis cept kabaču ripiņas, bet sēklas ir pārāk lielas, izgreb vidu un izmanto kabača mīkstumu gredzena formā un cep tādējādi. Mazākiem kabačiem šis paņēmiens nav nepieciešams, jo ripas labi saturēs formu, taču te ir no svara arī tas, cik biezi tās sagrieztas. Ideāli, ja tās būs aptuveni centimetru biezas, jo cepoties tās saplok.

Nereti kabači izcepas ūdeņaini, un ja netīk šāds rezultāts, pēc kabača sagriešanas var apbērt mīkstumu ar sāli, uz kādu brīdi atstāt, lai sasulo un tad ar papīra salvetēm apslaucīt. Tikai tad šķēles apviļā miltos vai citā panējumā un olā.

Foto: Shutterstock

Kabaču cepšana

Vai tās būtu ripiņas, gabali vai salmiņi, kabačus var cept uz pannas, vārīt karstā eļļā vai veselīgākajā variantā – gatavot cepeškrāsnī. Cepot uz pannas, jāņem vērā, ka eļļu vajadzēs labi daudz, un uguni vajadzētu nelielu, citādi pārāk augstā temperatūrā tie strauji apbrūnēs, bet vidus paliks jēls. Tāpat eļļu vajag pieliet vēl tad, kad šķēles vai ripiņas tiek apgrieztas un cepta otra puse. Cepot uz pannas, noderēs arī pannas vāks, lai eļļa netašķītos.

Pirms ķeries klāt pie cepšanas, kabačus var apviļāt panējumos, apbērt ar garšvielām un cept tāpat, kā nu katrs vēlas. Ja esi izvēlējies panējumu, tad te talkā var ņemt rīvmaizi, smalki sarīvētu sieru (īpaši gardi sanāks ar cieto sieru), mannā, kukurūzas putraimus vai pat sēkliņu maisījumu. Papildu tam vajadzīga būs ola un milti, lai panējums labāk noturētos pie kabača. Lai panējums labāk pieceptos, vispirms apviļā kabačus sausajā maisījumā, tad olā. Ja nepieciešams, apviļāšanu var atkārtot vairākas reizes, lai tas būtu biezāks. Izvēloties sieru, īpaši kraukšķīgu panējumu izdosies panākt, ja apviļātos kabačus vārīsi uzkarsētā eļļā, bet visai labi sanāks, ja gatavosi tos cepeškrāsnī, neaizmirstot apgriezt otrādi, lai zeltaini tie izcepas no abām pusēm.

Ātrā apviļāšana miltos

Starp citu, ļoti efektīva metode, kā ātri un vienkārši apviļāt miltos vai citā panējumā visas kabaču šķēles, – saber tos maisiņā (iepriekš pārliecinies, ka nav caurumu), aizsien un tad sakrati, lai kabači apviļājas. Ieteicams kratīt virs izlietnes, lai nejauša gadījuma rezultātā milti neizklietētos pa visu virtuvi. Atliek vien izņemt no maisiņa un tad apviļāt olā. Tieši tik vienkārši!

Ieteikums!

Pēc kabača izgrebšanas sēklas un mīkstumu neizmet, bet pietaupi to plācenīšu, sautējumu, zupu vai pat omletes pagatavošanai.

Pasniegšana

Ja izdevies izcept kārdinošas kabaču ripiņas, standziņas vai šķēles, tā jau ir puse no uzvaras perfektai maltītei. Nenāktu par sliktu padomāt arī par kādu gardu mērci. Visai labi šeit piestāvēs dipi mērce, krējums, kas sajaukts ar mārrutkiem un garšvielām, bet, ja gribas ko svaigu, pagatavo jogurta mērci.

Ja kabačus cep uz pannas, gatavos liec katliņā zem vāka, lai tie tik strauji neatdziest. Izcili labi garšos, ja gatavos kabačus pārkaisīsi ar svaigiem, smalki sakapātiem zaļumiem.

Domājams, ka reti kad, bet tomēr, gadās, ka vienā maltītē neapēd visus izceptos kabačus. Tad nu jāņem vērā, ka cepti kabači labi garšos arī atdzisuši un atkārtoti tos sildīt nav ieteicams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!