Foto: Shutterstock

Lai gan čuguna panna tiek uzskatīta par vecmodīgu virtuves rīku, par brango virtuves palīgu nevajadzētu aizmirst un novērtēt par zemu. Tam, kāpēc vecmāmiņas sutinātā cūkgaļa bērnībā bijusi tik maiga un sulīga, kā arī ceptās pankūkas tik pufīgas un zeltainas, ir savs iemesls – čuguna panna. Ko pagatavot čuguna pannā, bet ko labāk atstāt parastajām vai teflona pannām?

Viens no lielākajiem čuguna pannas ieguvumiem ir tas, ka tā ļoti labi uzkarst un saglabā vienmērīgu temperatūru visu cepšanas laiku. Tāpēc tā ir ideāli piemērota produktiem un ēdieniem, kurus gatavo augstā temperatūrā – gaļu, steika gabaliņus, gaļas strēmeles sacepumiem vai sautējumiem vislabāk gatavot tieši šajā pannā. Ja gatavo gaļas sacepumu, kuram gaļu pirms likšanas cepeškrāsnī vajag apbrūnināt, čuguna panna būs ideālā izvēle, jo pašu pannu pēc tam vari pārvietot uz krāsni un gatavot sacepumu tajā iekšā.

Zeltainiem un kraukšķīgiem dārzeņiem, kas šņirkstētu starp zobiem, čuguna panna ir īstā vieta. Pirms gatavošanas pannu kārtīgi uzkarsē, ielej tajā eļļu, liek taukus vai sviestu un cep puķkāpostus, kabačus, kartupeļus un citus dārzeņus. Tāpat čuguna panna būs ideāli piemērota kabaču vai kartupeļu pankūkām – tās izcepsies vienmērīgi un būs kraukšķīgas, ar skaistu garoziņu.

Kārtīgā čuguna pannā lieliski izcepsies arī olas, to omletes un sacepumi ar dārzeņiem un sēnēm. Šajā gadījumā gan jāuzmanās, lai panna būtu labi ietaukota, ēdienam būtu pievienotas garšvielas un lai tā tiktu regulāri lietota. Čuguna pannas, kuras regulāri netiek "apmīļotas", uz plīts zaudē savas labās īpašības, jo nav tik ļoti piesūkušās ar taukvielām, kas veido dabīgo aizsargslāni pannā, neļaujot ēdienam piedegt.

Tās labo īpašību dēļ čuguna pannu var izmantot kā formu cepeškrāsnī gatavotiem ēdieniem – biezajām pankūkām, piemēram, vācu gaumē, pīrāgiem, vienkāršām kūkām, kukurūzas miltu maizei, kā arī brokastu sacepumiem ar olām, kartupeļiem, puraviem, papriku, garšaugiem un citiem garšīgiem ēdieniem.

Ko nevajadzētu gatavot čuguna pannā

Plānas zivs filejas nebūs tā maltīte, kuru cept šajā pannā – ņemot vērā to, ka zivju gatavošana prasa uzmanību un ir svarīgi tās nepārcept, zivis labāk gatavot kādā vienkāršākā pannā. Bet lielās zivis, kuru pagatavošanā pie to miesas atstāj arī ādiņu, čuguna pannā skaisti apbrūnēs, tāpēc lasi, līdaku un zandartu cept šajā pannā var droši.

Tāpat vienā čuguna pannā nevajadzētu cept sāļās un saldās sastāvdaļas. Ja pannā regulāri tiek cepta gaļa, dārzeņi un zivis, pēc tam noteikti tajā nevajadzētu gatavot saldas brokastu pankūkas vai biezpiena plācenīšus. Čuguna panna uzsūc ne tikai taukvielas, bet arī smaržu – jūs taču negribētu, lai mazās, saldās brokastu pankūkas smaržo pēc liellopa gaļas steika? Tāpēc, ja čuguna pannas ir iemīļotas, ideālā variantā turēt ir divas – gan saldākiem ēdieniem, gan pamatēdienu gatavošanai.

Čuguna pannā arī nevajadzētu gatavot tādus pārtikas produktus un maltītes, kuros ir pārāk daudz skābes, piemēram, citronus un laimu, vai jebkuru citu citrusaugli. Tāpat, labāk čuguna pannā labāk neliet etiķi vai vīnu. Šīs vielas ne tikai bojā pannu, bet ir potenciāls tam, ka karstuma rezultātā maltītei būs metāla piegarša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!