Foto: DELFI
Gadās, ka nopirktais vai paša izceptais maizes kukulis jau vienas dienas laikā sakalst, ja nav bijusi iespēja to notiesāt tūlīt. Lai nelaistu klaipiņu zudumā, ir iespējams to atkal padarīt mīkstu, tikai jāzina, kā. Ar vērtīgu padomu dalījušies izdevuma "Cook's Illustrated" speciālisti.

Kas liek maizei sakalst? Kad maize tiek gatavota, mīklā esošās cietes tiek mitrinātas, bet pēc tam, cepšanas laikā, cietes kļūst mīkstākas un iegūst želejveida konsistenci. Cilvēka acij gan tas nav redzams, bet pēc kāda laika cietes kristalizējas un mitrumu iekļauj kristāla struktūrā, kas noved pie tā, ka maize sastāvas, izžūst un kļūst cieta. Taču, kā norāda kulinārie eksperti, šo procesu var novērst, vismaz uz nelielu laiku, lai maizi "atdzīvinātu" un tā atkal būtu mīksta un ēdama.

Ja apkaltušas maizes šķēles, tās var mīkstas padarīt pavisam vienkārši – atliek vien uzsildīt uz pannas vai tosterī. Taču, ja mīkstu nepieciešams padarīt maizes kukuli, būs nepieciešama mazliet cita pieeja. "Cook's Illustrated" eksperti iesaka šādu metodi: ja maizes klaips ļoti ciets, to nedaudz samitrina ar aukstu ūdeni un cieši ietin folijā. Ja maize nav tik cieta, tad mitrināšanas soli var izlaist un ietin to tikai folijā. Kukulīti liek vēl aukstā cepeškrāsnī uz vidējām restītēm. Ieslēdz cepeškrāsni uz 150°C. Un tad silda maizīti apmēram 30 minūtes (mazāku laiku, ja kukulis ir neliels).

Pēc tam maizi izņem no krāsns, iztin no folijas. Tai ir jābūt ļoti mīkstai. Lai saglabātu stingro garoziņu, maizi ieliek atpakaļ cepeškrāsnī uz 5 minūtēm. Pēc tam maizi izņem no krāsns un ēd. Taču jāņem vērā – tā kā tā vairs nav svaigi cepta maize, šis efekts saglabāsies vien pāris stundas. Tāpēc izlieto "atdzīvināto" maizīti jau uzreiz pēc tam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!