Foto: Shutterstock
Gandrīz ar jebkuru dārzeni var aromātizēt sviestu. To, līdzīgi kā zaļumu sviestu, izmanto sviestmaizēm, karstiem grauzdiņiem, steikiem, cepešiem, to var pievienot dažādām mērcēm un zupām. Šādi sagatavots dārzeņu sviests ir lielisks veids, kā saglabāt vasaras veltes ziemai.

Dārzeņu sviesta variācijas ir bezgalīgas, bet vispirms sāc ar vienu vai diviem dārzeņiem. Pamazām vari pievienot arvien vairāk dārzeņu, atrodot savas mīļākās garšas kombinācijas.

Par dārzeņu sviesta pamatrecepti varētu uzskatīt tomātu un sīpolu sviestu. Būs nepieciešams sviests istabas temperatūrā, sīpols un vairāki tomāti. Papildus pievieno sāli un kādus smalki sagrieztus zaļumus (baziliku, dilles, pētersīļus vai citus).

Tomātiem noplaucē mizu, tos noloba un sagriež gabaliņos. Sīpolus smalki sakapā. Pannā karsē olīveļļu, pievieno sīpolus un sutina, līdz tie caurspīdīgi. Pēc tam pievieno tomātus un turpina sutināt apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi mīksti. Tos sablendē blenderī, atdzesē, samaisa ar smalki sagrieztiem zaļumiem un sakuļ ar sviestu. Pēc garšas pievieno sāli.

Glabā ledusskapī un izmanto pēc vajadzības. Ilgākai glabāšanai dārzeņu sviestu sasaldē. Piedāvājam vairākas maltīšu receptes, kurās noderēs gardā sviesta "cepurīte". Pagatavo dārzeņu sviestu un izmanto parastā sviesta vietā. Lai garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!