Foto: Shutterstock

Pēc nogurdinošas darba dienas reti kurš vēlas pavadīt visu vakaru pie plīts. Piedāvājam dažas vienkāršas receptes un viltībiņas, ar kuru palīdzību varēsi ģimenei pagatavot garšīgas un ātras vakariņas. Iedvesmu guvām portāla Cālis.lv Virtuves noslēpumu forumā.

Pasta

Lielākā daļa pastas izstrādājumu izvārās 10 minūšu laikā. Ātri var pagatavot arī Boloņas mērci, ar ko pārliet makaronus. Uz pannas apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, pievieno malto gaļu un apcep, līdz sīpoli ir zeltaini. Pievieno smalki sagrieztus tomātus vai tomātu pastu un oregano. Vari izvēlēties arī citas iemīļotas garšvielas. Sautē uz mazas uguns 15-20 minūtes. Pasniedz ar makaroniem. 

Vēl ātrāk var pagatavot siera mērci. Rīvētu sieru samaisa ar saldo krējumu, pievieno šķiņķi vai sēnes. Vēl viena variācija - vistas fileju sagriež gabaliņos un apcep, pievieno ķiploku, sasmalcinātus tomātus savā sulā un uzvāra. Citus ātros pastas ēdienus meklē šeit.

Čili

Pie augstāk minētās Boloņas mērces pievienojot čili piparus, sarkano papriku un čili, iegūsi izcilu pamatēdienu, ko pasniegt ar rīsiem.

Ātrās picas

Ātrās picas pagatavošanai vari izmantot gatavās picas pamatnes, kā arī lavašu vai tortiļas. Pildījumu variē pēc saviem ieskatiem. Ja nepieciešama iedvesma, smelies to šeit.

Omletes

Kaut ierasts, ka omlete ir brokastu ēdiens, tā ātri remdēs izsalkumu arī vakariņās. Omleti var pasniegt ar salātiem, kraukšķīgiem kartupeļiem un kartupeļiem mundierī. Idejas ierosmei meklē šeit.

Tvaika katls

Kartupeļi

Kartupeļus kārtīgi nomazgā, sagriež 4 daiviņās, vāra ūdenī 7-10 minūtes un ūdeni nolej. Liek cepamājā veidnē, pārslaka ar olīveļļu un cep sakarsētā cepeškrāsnī 20-30 minūtes. Kartupeļus var pasniegt gan kā piedevu zivij, gaļai un kotletēm, gan kā patstāvīgu ēdienu – ar mērci un salātiem.

Zivis

Ātri pagatavojamās zivis ir lieliska gaļas alternatīva darbdienu vakariņām. Zivs fileju ieberzē ar garšvielām un sāli, ietin folijā un cep sakarsētā cepeškrāsnī 15-20 minūtes. Pasniedz ar salātiem un rīsiem. Te atrodami daudzi padomi, kā pagatavot gardus zivju ēdienus.

Rīsi

Irdenus rīsus var pagatavot vienlaicīgi ar citiem ēdieniem, turklāt tas neprasīs papildu uzmanību. Glāzi rīsu pārlej ar pusotru glāzi ūdens. Pievieno šķipsnu sāls, ja vēlas, lai rīsi iegūtu patīkamu krāsu, pievieno kurkumu. Uzliek katliņam vāku un vāra, līdz parādās pirmie burbuļi. Tad nogriež liesmu līdz minimumam un aptuveni 14-15 minūtes turpina tvaicēt rīsus, necilājot katliņa vāku. Idejas rīsu ēdieniem atradīsi šeit.

Vista

Kotletes

Ja kotletes pārliesi ar konservētiem sasmalcinātiem tomātiem savā sulā un pievienosi baziliku, iegūsi itāļu tradicionālās gaļas bumbiņas, kas lieliski garšos ar spageti.

Zupas

Ja pirmdien pagatavosi lielo zupas katlu, varēsiet ar to mieloties vairākas dienas. Starp citu, liela daļa zupu, it īpaši tās, kuru sastāvā ir kāposti, pēc atkārtotas uzsildīšanas kļūst arvien gardākas. Smelies idejas aromātiskām zupiņām šeit.

Lielas porcijas

Kotletes, mērces, vārītus kartupeļus, rīsus un citus ēdienus, kas ātri nebojājas, vari gatavot uzreiz lielās porcijās un uzglabāt ledusskapī.

Pusfabrikāti

Salātu maisījumi, gatavās picu pamatnes, sagatavoti dārzeņi (vārītas bietes, sasmalcināti dārzeņi), būtiski ieekonomēs laiku, ko pavadīsi virtuvē.

Sastādi sarakstu ar ātri pagatavojamām receptēm un pēc to pagatavošanas novērtē tās. Pēc pāris nedēļām būsi savākusi noteiktu daudzumu gardāko recepšu, uz kurām vienmēr var paļauties. Kad tev ir vairāk brīva laika un iedvesma, eksperimentē ar jaunām receptēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!