Foto: Shutterstock
"Kā biešu zupā saglabāt koši sarkano biešu krāsu? Laikam pārvāru par ilgu, jo bietes zaudē krāsu. Kā pareizi vārīt boršču, lai krāsa būtu sarkana nevis gaiši brūna kā vienkāršai dārzeņu zupai?"

Atbild portāla "Cālis.lv" Virtuves  noslēpumu foruma lietotāji:

  • Bietes vāru atsevišķi un zupā lieku īsi pirms vārīšanās laika beigām. Lai saglabātu krāsu var pielikt ko skābu - citronu vai etiķi.
  • Ja lieku klāt svaigas bietes, tad krāsa nekad nav intensīva (hmm, laikam, ja pielej etiķi, paliek sarkanāka). Ja lieku klāt jau izvārītas un sarīvētas bietes, tad zupa sanāk sarkana.
  • Bietes lieku sarīvētas un pirms tam novārītas, pašās beigās - kādas 5 minūtes pirms zupa gatava. Un uzreiz pieleju etiķi klāt, man patīk kad zupiņa tāda skābena. Vienmēr smuki sarkana.
  • Lai nav atsevišķi jākrāmējas ar biešu vārīšanu - vāra ar svaigām bietēm, bet vienu nelielu bietīti pietaupa un sarīvētu pieliek pašās beigās, kad zupa jau gatava un tūdaliņ skābumiņu - vai nu etiķi vai citrona sulu, tad no brūnganīgas zupa pārvērtīsies par smuki sarkanu.
  • Kopš mani iemācīja pareizo boršču, manas zupītes ir vienkārši... ek, uz izstādi nesamas, ja vien tās paliktu pāri pēc vakariņām. Svaigas bietes sarīvēju uz rupjās rīves, lieku pannā eļļā apcepināties. Kad tās paliek sausas (eļļa sasūkusies), ņemu nedaudz buljonu, kas uz plīts blakus vārās (zupiņai - kauli, gaļa, sīpoli, burkāni utt.) un pieleju pannā. Bietes pasautējas, atkal pieleju nedaudz, lai sūt. Nedrīkst sacept, bietei jābūt mīkstai. Kādās 10 minūtes, ne ilgāk, bietes ir gatavas pievienošanai zupā. Bet zupā jābūt nedaudz skābumiņam. Vai nu skābos kāpostus zupā pavārīt (tos arī var pirms tam tajā pašā pannā tāpat pasutināt, ātrāk būs mīksti) vai citronskābi jāliek. Bet tad, kad mīksti kartupeļi un viss pārējais, jo skābā vidē nekas nepaliks mīksts, taču viss saglabās krāsu. Kad viss gatavs, piespiežu ķiploku un nogriežu uguni.
  • Daru tā: sarīvēju bietes uz rupjās rīves un lieku uz pannas sautēties. Pievienoju sagrieztu tomātu, kad jau bietes mīkstas, beigās lieku zupā un gatavs!
  • Uzvāru visus dārzeņus un beigās marinētas bietes piegāžu klāt...nav ne jāķēpājas ar etiķi, ne citronu - sanāk sarkana.
  • Reiz iemācīja nāvīgi labu paģiru biešzupu: sarīvē bietes un burkānus un zupas katlā karsē kādu laiku, tad kad tur viss tā skaisti, tā pielej ūdeni un vāra...un tad kartupeļus...un tad beigās ķimenes un etiķi, un ķiploku...nu nāvīgi labi.
  • Jebkurā klasiskā biešu zupas receptē bietes vispirms apcep (vispār bieži vien zupas komponentes tiek apceptas, ne vien šai zupai). Apcep arī burkānus un sīpolus. 
  • Dažkārt tie, kas čakli, uz vārīšanas beigām krāsai iemet vienu nomizotu bieti, kuru pēc tam izņem ārā.
  • Brūna sanāk arī tad, ja par ilgu bietes vāra (svaigas ja liek zupā).
  • Svaigi rīvētu bieti apcepu un pasautēju uz pannas kopā ar karoti tomātu pastas. Skābumam sezonas laikā lieku antonovkas ābolus.
  • Sarkano krāsu biešu zupai dod skābā vide - vai nu ar mazliet etiķi vai citronskābi. Pretēji, ja negrib, lai biete atdod sarkano krāsu - lieto eļļu (piemēram, vinegretu taisot - vispirms sajauc ar eļļu bietes un tad liek kopā visu...).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!