Foto: Shutterstock
Ķiploks ir tā sastāvdaļa, ar kuru mēdzam papildināt maltītes, nevis izvēlēties kā galveno ēdienu. Taču ir pienācis laiks, lai to mainītu un ieviestu ko jaunu. Krāsnī cepti ķiploki ir izcili gardi kā vieni paši, tā kopā ar salātiem, citiem ceptiem dārzeņiem, svaigiem garšaugiem un grauzdiņiem.

Veselo, krāsnī cepto ķiploku galviņu pagatavošana it nemaz nav sarežģīta. Tās pirms tam tikai pienācīgi jāsagatavo un jāpapildina ar eļļu, un garšvielām – labākam rezultātam. Cepts ķiploks, loģiski spriežot, ir kā diena pret nakti, salīdzinot ar svaigu, jo mainās tā ķīmiskais sastāvs. Svaigs tas ir ass un kodīgs, bet cepts – karamelizējies, mīksts un salds. Tāpat, krāsnī ceptu ķiploku gremošanas sistēmai ir vieglāk pārstrādāt, norāda "Simply recipes".

Vispirms uzkarsē cepeškrāsni – vismaz 200°C. Pēc tam sagatavo ķiploku galviņas – nolobi ārējo, sauso kārtu, atstājot cietāko, kas satur kopā visas ķiploka daiviņas. Tad ar asu nazi nogriez ķiploka augšējo daļu, lai tiktu nogriezti daiviņu gali (apmēram 1 centimetra biezumā).

Kad ķiploka galviņas apgrieztas, ķiploku daiviņas saliec uz lielas folijas sloksnes. Ķiploku daiviņām nepieciešamas piedevas, tāpēc uz katras uzlej apmēram ēdamkaroti ļoti labas olīveļļas. Olīveļļai jāietek ķiploka galviņā un jānosedz visas daiviņas. Tad aizvīsti foliju, lai ķiploka daiviņas būtu tādā kā kabatiņā.

Ķiplokus liec cepeškrāsnī un cep vismaz 30 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs gan no tā, cik jauni ir ķiploki, gan to izmēra. Lai pārliecinātos, ka ķiploki nogatavojas vienmērīgi un nesadeg, ik pēc 10 minūtēm tos pārbaudi. Tie būs gatavi tad, kad galviņas vidējā daiviņa ir pavisam mīksta. Ja ķiplokus vēlies pavisam brūnus un mīkstus, pacep tos vēl ilgāk.

Kad ķiploki gatavi, izņem no krāsns un ļauj atdzist tiem turpat folijā, lai neapdedzinātu pirkstus. Pēc tam apkaisi ar sāli, pipariem, svaigiem sakapātiem garšaugiem, piemēram, rozmarīnu, vai sadrupinātiem grauzdiņiem. Mazliet paplet ķiploku un ēd mīkstās daiviņas ar dakšiņu vai uzkodu kociņu.

Ceptos ķiplokus vari papildināt ar izkausētu sviestu, kādu svaigu, augstas kvalitātes eļļu, piemēram, riekstu vai ķirbju sēklu. Karstie ķiploki izcili garšos ar sadrupinātu zilo sieru – ķiploku saldums mīsies ar siera pikanto un izteiksmīgo garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!