Foto: Shutterstock
Cepti baklažāni ir ļoti gardi un maigi. Pievienojot garšvielas, garšaugus un citas piedevas, no tiem var pagatavot dažādas aromātiskas uzkodas. Cepot cepeškrāsnī, tie ir mazāk eļļaini, bet, cepot uz pannas, baklažāni kā sūklis uzsūc sevī eļļu. Kā tad rīkoties, lai kavētu eļļas uzsūkšanos?

Var izmantot divus paņēmienus, bet pirms cepšanas tos apstrādā ar sāli. Sagriež baklažānus šķēlēs, liek caurdurī un bagātīgi apkaisa ar sāli. Sāls izvilks no baklažāniem sulu un līdz ar to arī rūgtumu, ja tāds vispār baklažānam ir bijis. Pēc pusstundas vai stundas baklažānus noskalo tekošā ūdenī un noslauka sausus.

Pirmais paņēmiens - olbaltuma garoziņas izmantošana. Lai baklažāns cepšanas brīdī nevarētu sasūkties eļļu, to pirms likšanas pannā ar kulinārijas otu no abām pusēm apsmērē ar viegli sakultu olbaltumu. Pannā ielej eļļu, apmēram puscentimetru, un kārtīgi sakarsē. Piemērota ir filtrētā (rafinētā) eļļa, kas nedeg. Ieliekot baklažānu pannā, olbaltums uzreiz izveido garoziņu, kas ievērojami samazina eļļas uzsūkšanos. Pēc cepšanas baklažānus uz mirkli nosusina arī papīra dvielī. Šādi ceptiem baklažāniem būs skaista, zeltaina krāsa, tos var izmantot dažādām uzkodām.

Otrais paņēmiens - daļēja eļļas aizvietošana ar ūdeni, ļaujot dārzenim kā sūklim uzsūkt ūdeni, nevis eļļu. Pannā ielej 2 ēdamkarotes eļļu, sakarsē. Tad liek baklažānus un no vienas puses cep 1 - 2 minūtes. Apgriež baklažānus apkārt, uzlej tik daudz ūdeni, lai tas būtu vienāds ar baklažāna šķēles biezumu. Samazina karstumu un ļauj baklažāniem sautēties, līdz viss ūdens iztvaikojis. Tad pannā ielej vēl vienu ēdamkaroti eļļas un cep vēl vienu minūti. Ar šo paņēmienu cepti baklažāni noderēs dažādiem kārtojumiem, grauzdiņiem.

Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo

Foto: Shutterstock
Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīši ar sieru

Foto: Shutterstock
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix
Baklažānu un tomātu crostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Baklažāni rīvmaizē

Foto: Shutterstock
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Lēcu biezzupa ar dārzeņiem un kumīnu

Foto: Publicitātes foto
Aromātiski apcepti dārzeņi, biezas lēcas ar kumīnu un svaigu koriandru jeb kinzu - spilgts produktu trio, kas apvienojies vienā katliņā, lai kļūtu par gardu pusdienu maltīti. Pikantais kumīns zupai piešķir noslēpumaini austrumniecisku garšu. Šī ir zupa gardēžiem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!