Foto: Shutterstock
Ziemai pieņemoties spēkā, laiks palutināt sevi ar to, kas šim laikam tika noglabāts vasarā. Ja arī tavā pieliekamajā, ledusskapī vai pagrabā vēl ir pietiekami daudz marinēto vai skābēto gurķīšu, biešu burciņas, tomāti savā sulā un visi citi labumi – nu ir brīdis no tiem ko pagatavot. Ko darīt ar daudzajām marinējumu burciņām?

Visvienkāršākais, protams, ir notiesāt tāpat – kopā ar kādu siltu vārīto kartupeli salātiņu vietā (vīriešu zaptes tam būs tieši laikā). Bet kāpēc lieki tērēties, pērkot veikalā tomātus bundžiņā, ja dažādām maltītēm ļoti labi noderēs tomāti savā sulā. Vasaras marinējumus vari pievienot dažādiem sacepumiem, sautējumiem un zupām, tā pikantākiem salātiem.

Visvieglāk garšīgi pagatavot būs gurķīšus – tos var pievienot gan rasolam, gan rasoļņikam, gan soļankai un citām zupām. Tāpat marinētie un skābētie gurķi iederēsies visdažādākajās uzkodās un padarīs tos sātīgākus. Atverot konservējumu burciņu, pārliecinies, lai zem vāciņa nebūtu paslēpies pelējums. Turklāt, ja jūti, ka marinādes smarža ir visai specifiska un netīkama, bet gurķi – ļoti mīksti – tie būs sabojājušies un tādus labāk neēst.

Burciņās iemarinētās bietes arī būs īpaši gardas biešu zupās (borščā un pat aukstajā zupā) un salātiņos. Salātos bietes vari jaukt gan ar eļļu, gan majonēzi, krējumu vai jogurtu, pievienojot arī kādu svaigu ķiploku asumam, zaļos zirnīšus vai citas sastāvdaļas. Tāpat vari pamēģināt marinētās bietes piejaukt svaigu kāpostu salātiem, ļaujot abām sastāvdaļām sasūkties – iegūsi pikantu garšu, saglabājot kāpostu kraukšķīgumu.

Savā sulā konservētus tomātus vari izmantot gluži tāpat, kā jebkurus veikalā nopērkamos tomātus bundžās. Ja nesokas ar lielo burku tukšošanu tāpat, tos vari sagriezt gabaliņos un pievienot sautējumiem, sātīgām zupām un pat sacepumiem. Tie saderēs gan ar citiem svaigajiem dārzeņiem krēmzupās, gan ar vistas gaļu sautējumos. Turklāt, maltītei varēsi pievienot mazāk sāli – tomāti būs tik izteiksmīgi, ka tas neprasīsies daudz.

Bet jebkurus citus vasarā iemarinētos dārzeņus – kabačus, redīsus, burkānus, papriku, cukīni un citus – var pievienot kādiem svaigajiem salātiem. Tāpat tie noderēs sautējumos un zupās – ņem vērā, ka marinējumus pievieno katla saturam vien dažas minūtes, pirms viss gatavs. Tādā veidā marinētie dārzeņi neizjuks, nezaudēs garšu, bet vienkārši apsildīsies starp pārējām siltajām sastāvdaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!