Foto: Shutterstock

Uztura speciālisti iesaka vistas gaļu gan svara zaudēšanai, gan ķermeņa formas uzturēšanai, jo, pateicoties lielajam olbaltumvielu daudzumam un mazajam tauku saturam, vistas gaļa ir vērtīgs produkts visas ģimenes uzturā. Tieši filejas ir visliesākie vistas gaļas gabaliņi, bet tai pat laikā arī visgrūtāk pagatavojamie. Rīkojoties neprasmīgi, filejas maigā gaļa rezultātā būs sausa, šķiedraina, grūti sakošļājama un vēl grūtāk norijama, vairāk atgādinot zābaka pazoli, nekā veselīgu ēdienu. Mēs tev atklāsim, kā tad rīkoties, lai izvairītos no veselīga dzīvesveida piekritēju biežāk pieļautajām kļūdām, un iemācīsim, kā filejas pagatavot, lai tās būtu gardas, nepārspējami sulīgas, bet nekaitētu tavai figūrai.

Pats svarīgākais nosacījums, lai ēdiens izdotos garšīgs, protams, ir produktu kvalitāte un svaigums. Vistas gaļai ir salīdzinoši īss realizācijas laiks, tādēļ, pērkot gaļu, uzmanīgi pārbaudi produkta derīguma termiņu. Uz iepakota produkta ir redzams konkrēts, paša ražotāja noteikts izlietošanas termiņš. Savukārt pērkot vistas gaļu "uz svara", obligāti pajautā pārdevējam, kāds ir gaļas derīguma termiņš un, protams, rūpīgi novērtē gaļas izskatu un smaržu. Citus noderīgus padomus, kas palīdzēs, izvēloties vistas filejas, neiekrist tirgotāju veikli izliktajās lamatās, atradīsi šajā padomrakstā.

Kad filejas pārnestas mājās, noskalotas un nosausinātas, rodas jautājums, kā tās gatavot? Par laimi, pārskatot "Tasty" krājumus, uzgājām veselu virkni noderīgu padomu, kas attiecināmi tieši uz vistas fileju gatavošanu.

Visbiežāk, protams, vistas filejas tiek izmantotas kārdinošu karbonāžu – gan pildītu, gan dažādiem labumiem papildinātu – gatavošanai. No filejām var pagatvot arī nepārspējami sulīgas un varen gardas Požarska kotletes vai Kijevas kotletes, bet, ja vēlies iegūt slaidākas auguma aprises, tad šīs receptes labāk izslēdz no savas ēdienkartes, jo, lai arī tās ir nepārprotami garšīgas, tomēr satur pārmēru lielu kaloriju daudzumu.

Foto: Shutterstock

Labā ziņa ir tāda, ka ir lērums veidu, kā vistas fileju pagatavot, lai tā būtu ne vien veselīga, bet arī tiešām sulīga un garšām bagāta. Vienkāršākais un arī ātrākais veids, kā to izdarīt, ir pareiza vistas fileju novārīšana, izmantojot mūsu ieteikto, praksē pārbaudīto metodi, ko atradīsi te.

Vari uzlabot vārītas vistas garšu, pirms vārīšanas filejas plāni izklapējot, piepildot ar, piemēram, burkānu gabaliņiem, paprikas stienīšiem, spinātiem vai garšaugiem, sarullējot un notinot ar diegu vai aizpraužot malas ar koka irbulīšiem. Šādi pagatvaotas ruletītes būs arī gana dekoratīvas, lai tās, sagrieztas šķēlēs, celtu svētku galdā.

Ja tev ir nedaudz vairāk laika, tad lielisks veids, kā mīkstināt vistas filejas un piešķirt tām dažādas garšas nianses, ir dažādas marinādes. Mēs atlasījām piecas, kas, mūsprāt, vislabāk izcels vistas fileju maigo garšu. Receptes marinādēm meklē šeit.

Marinētas vistas filejas vari gan cept iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, uzliekot tās uz cepamā papīra vai ietinot folijā, lai nevajadzētu izmantot liekas taukvielas, bet gana veselīgs veids, kā marinētām vistas filejām piešķirt vēl labāku garšu, ir grilēšana, tādēļ vari filejas sagriezt mazākos gabaliņos un izmantot sulīga šašlika pagatavošanai, ko baudīt ar dažādiem svaigajiem salātiem.

Ja vēlies, lai šašliks ir pēc iespējas liesāks un satur mazāk kaloriju, marinādei izmanto tādus produktus kā dažāda veida citrusaugļi, ķiploki, ābolu vai granātābolu sula, sīpoli, ķiploki, kapāti garšaugi, paniņas, airāns vai gāzēts minerālūdens. Marināde būs vēl veselīgākā, ja tai nepievienosi sāli – labāk pārkaisi ar šķipsniņu sāls jau izceptu vistas fileju šašliku, jo šādi tas būs dauz sulīgāks. Šeit atradīsi citus padomus un vistas filejas šašlika receptes. Vistas filejas vari izmantot arī, lai no tām pagatavotu gan gardus salātus svētku galdam, gan maigu, liesu buljonzupu, kas palīdzēs atkopties pēc ieilgušām brīvdienām un branga svētku mielasta.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!