Foto: Shutterstock

Uztura speciālisti mūs nenogurdināmi māca, kas ir veselīgi un kas nav, bet tas kas der vienam, neder otram. Dažādām vecuma grupām un cilvēkiem ar atšķirīgām fiziskajām aktivitātēm būs atšķirīgs nepieciešamais kaloriju daudzums dienā. Tomēr dažus principus vairāk vai mazāk vajadzētu ievērot visiem. Uztura speciālisti no http://familydoctor.org ir sagatavojuši vairākus ieteikumus, kā visveselīgāk iepirkties.

Graudu produkti

Foto: Shutterstock

Vislabākie ir rupjmaizes un pilngraudu izstrādājumi, kas papildināti ar sēklām vai klijām. Tiem ir maz taukvielu, bet daudz šķiedrvielu un salikto ogļhidrātu, kas cilvēkam uztur sāta sajūtu un attur no pārēšanās. Tādēļ pērkot baltmaizi, centies izvēlēties pilngraudu maizi, vai pērkot makaronos, centies pirkt pilngraudu makaronus. Arī pašceptajos miltu izstrādājumos, centies, ja ir iespēja, aizvietot smalkos miltus ar rupja maluma miltiem vai rudzu miltiem, vai citu graudu miltiem.

Ja pērc pārslas, skaties, lai pēc iespējas mazāks būtu cukura un sāls daudzums. Vislabāk izmantot dažādas, dabīgas pilngraudu pārslas. Centies izvairīties no trekniem miltu izstrādājumiem, piemēram, virtuļiem, saldām, ar krēmu pildītām ruletēm, kūciņām un kēksiņiem, kā arī no dažādiem čipšiem, kas ir ne tikai trekni, bet arī pārsātināti ar sāli.

Svaigi augļi un dārzeņi

Foto: Shutterstock

Pērkot svaigus augļus un dārzeņus, nav jāuztraucas par tauku daudzumu tajos. Tie bagātina jebkuru ēdienreizi ar vērtīgām vielām, centies pēc iespējas vairāk savā uzturā lietot tieši šos produktus, turklāt centies izmantot vietējos sezonas augļus un dārzeņus. Tie satur šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Tomēr pārdomā, ar ko tu ēdīsi dārzeņus un augļus. Centies izvairīties no treknām piedevām – putukrējuma, majonēzes, sviesta un margarīna. Pārdomā un ievies savā ēdienkartē pēc iespējas biežāk vienkāršas mērces un piedevas. Reizēm pietiek tikai ar nedaudz sāls un pipariem, ar dažiem pilieniem eļļas un etiķa. Nopērc smidzināmo eļļu, tā uz salātiem patērēsi daudz mazāk eļļas nekā to uzlejot no pudeles.

Gaļa un zivis

Foto: Shutterstock

Centies pirkt bioloģisko vai vietējo produkciju, centies pirkt svaigu gaļu un, ja nepieciešams, sasaldē mājās pati. Izvairies pirkt veikalā saldētu gaļu. Domājot par gaļas sagatavošanu, centies to biežāk vārīt, cept cepeškrāsnī vai grilēt, nevis cept uz pannas. Ja cep uz pannas, tad, jo mazāk patērēsi taukvielas, jo veselīgāks būs tavs ēdiens. Pēc cepšanas vari gaļu uz mirkli nolikt uz virtuves dvieļa, lai liekās taukvielas nosusinātos. Izvairies arī no treknām vai ļoti sāļām mērcēm.

Putna gaļu vislabāk ēst bez ādas, jo tā ir ļoti trekna. Visliesākā gaļa vistai ir fileja. Ja to necepsi pārāk ilgi, tā nekļūs sausa. Zosis un pīles vajadzētu lietot retumis, jo tās ir daudz treknākas kā vistas.

Zivis centies pirkt pēc iespējas svaigākas, vislabākais dzīvas. Svaigām zivīm ir spožas, gludas zvīņas un spožas acis, kuras nav vēl iegrimušas galvā, gaļa stingra un asakas vaļīgi neslienas gaisā. Tām ir patīkama, svaigas zivs smarža. Pērkot saldētas zivis un citus jūras produktus, pārbaudi iesaldēšanas datumu.

Ik pa laikam gaļas ēdienus aizstāj ar veģetārajiem ēdieniem. Iemīļotās receptēs, pamēģini gaļu aizvietot ar vārītām, maltām pupām vai lēcām, vai zirņiem.

Piena produkti

Foto: Shutterstock

Pēc iespējas izvēlies piena produktus, kuros ir mazāks tauku procents. Skabo krējumu ļoti bieži var aizstāt ar diētisku bezpiedevu vai grieķu jogurtu. Pienu lietot saldā krējuma vietā. Arī pērkot sieru, izvēlies pēc iespējas liesāku sieru, un treknos sierus līdzīgi kā kūku atļaujies tikai retumis. Biezpiens ir lieliska alternatīva daudzās receptēs, kurās nepieciešams pievienot sieru. Pamēģini salātos siera vietā izmantot biezpienu vai mājās taisītu svaigo sieru. Pērkot saldējumu, ne vienmēr jāēd krējuma saldējums, karstā vasaras dienā to vari aizstāt ar saldētām sulām.

Eļļas, tauki un saldumi

Foto: Shutterstock

Pēc iespējas izvairies no šiem produktiem un samazini to lietošanu. Eļļa ir veselīgāka par taukiem, bet arī tās lietošana nav jāpārspīlē. Atradinies no dažādiem saldinātiem dzērieniem. Labāk dzer dabīgu citronūdeni, dabīgas sulas, zaļo tēju vai zāļu tēju. Centies dzert dzērienus bez cukura. Toties kombināciju tauki un cukurs atstāj īpašām svētku reizēm, neēd katru pēcpusdienu desertu vai smalkmaizīti, vai kūciņu. Svini kūkas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!