Foto: Shutterstock
Suflē ir fantastiski gaisīgs un netverami maigs, vienalga, vai tas būtu pikantais siera suflē vai kāds no saldajiem suflē veidiem. Suflē pasniedz karstu, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns. Atdziestot līdz ar karstajiem tvaikiem izzūd suflē gaisīgums un maģiskais maigums. Daži ieteikumi īpašām vakariņām ar gaisīgo brīnumu - suflē.

Ja tu esi nolēmusi suflē pasniegt viesiem, tad sagatavo mīklu, nepievienojot tai olu baltumus. Tos sakuļ pēc tam, kad viesi ieradušies. Atnākot viesiem, sakuļ baltumus, pabeidz jaukt mīklu, lej mīklu formiņās un liek karstā cepeškrāsnī.

Suflē ir gatavs, kad tas ir uzpūties un tā virspusi sedz zeltaina garoziņa, bet, sakratot formiņu, suflē trīc līdzīgi kā želeja.

Baltumi jākuļ ļoti tīrā traukā. Nav ieteicams tos kult plastmasas traukā, tā kā plastmasas traukiem ir tendence uz sienām saglabāt nelielas tauku paliekas, pat pēc rūpīgas mazgāšanas. Tādēļ izvēlies stikla vai metāla trauku.

Kad gatavo suflē, neizmanto ļoti svaigas olas. Svaigās olās ir mazāk gaisa nekā, piemēram, vienu nedēļu vecās olās. Pirms kulšanas olas sasildi istabas temperatūrā, vismaz 1 stundu.

Toties formiņas pēc sagatavošanas cepšanai liek ledusskapī. Tad suflē pacelsies vienmērīgāk. Formiņas cepšanai sagatavot var dažādi. Pirmkārt, tās jāizsmērē ar mīkstu sviestu, gar sienām otu velkot vertikāli uz augšu. Sviesta vertikālās joslas palīdzēs suflē pacelties.

Saldajiem suflē formiņas izkaisa ar cukuru. Bagātīgi ieber cukuru un, grozot formiņas, izoderē ar cukuru visu formiņu. Lieko cukuru izber šķīvī. Sāļajiem suflē formiņas izkaisa ar nobriedušas maizes drupačām (ne ar rīvmaizi). Maizes drupačas kalpo kā "kāpnes" suflē mīklai, paceļoties augšup. Arī vēlāk maizes drupačas kavē suflē ātri saplakt.

Baltumus sakuļ stīvās, stingrās putās. Nesteidzies pievienot baltumus mīklai, vispirms pārbaudi, vai mīkla ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai. Baltumus iecilā uzmanīgi, cenšoties saglabāt to gaisīgumu.

Siera suflē parasti nepilda pilnas formiņas, tam atstāj brīvu pirksta platuma joslu. Saldos suflē pilda līdz pašai augšai, ar nazi nolīdzinot virsmu. Pirms formiņu ielikšanas cepeškrāsnī formiņu viegli piesit pie galda, lai mīkla ieņem formu pilnībā, pēc tam ar pirkstu novelk gar mīklas maliņu, noslaukot formiņas augšmalu un it kā uzzīmējot seklu gredzenu ap suflē mīklu. Tas ļauj suflē vienmērīgāk pacelties.

Piedāvājam trīs brīnumaini gardas suflē receptes:

Apelsīnu un konjaka suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kārdinošs apelsīnu suflē ar nelielu odziņu – konjaku – lieliskam vakariņu noslēgumam. Konjaks piešķirs suflē izteiktu aromātu, turklāt rūgtenā garša katrā kumosā kontrastēs ar svaigo citrusaugli. Sasildīs ikvienu, jo jābauda uzreiz pēc pagatavošanas.

Lasīt vairāk

Šokolādes suflē ar balzama liķiera 'Šarlote' vaniļas mērci

Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst desertam, - tas eleganti paceļas virs trauciņa malām. Suflē ir neilgu laiku krāsnī cepts deserts, kas savu gaisīgumu iegūst, masā iejaucot saputotus olu baltumus. Svarīgi ir desertu nepārcept, lai tas iekšpusē saglabātos krēmīgs. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, "Caramelle.lv.

Lasīt vairāk

Gaisīgais siera suflē

Foto: Shutterstock
Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, "visgrūtākais" to pasniegt pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!