Foto: Shutterstock
Franču grauzdiņi jeb nabaga bruņinieki ir ļoti ātri pagatavojams kārums pie kafijas vai tējas. Ja tikai mājās ir maize, cukurs un sviests, tu vari izcept visvisvienkāršākos franču grauzdiņus, un tie joprojām būs garšīgi.

Kādi ir franču grauzdiņu cepšanas pamatprincipi? Cik vienkārši vai cik dekadentiski smalki tie var būt? Piedāvājam trīs ļoti gardu franču grauzdiņu receptes, lai tu saprastu, cik ļoti brīva tu patiesībā vari būt, kad cep šo brīnišķīgo gardumu.

Varu apgalvot, ka franču grauzdiņiem nav vienas un vienīgās pareizās receptes. Tos var pagatavot ļoti dažādos veidos. Tomēr daži pamatprincipi ir kopīgi visiem franču grauzdiņiem. Pirmkārt, vispiemērotākā maize šo grauzdiņu cepšanai būs sabriedusi maize. Izmantojot svaigu maizi, nevarēsi iegūt labākos rezultātus.

Otrkārt, maizi pirms cepšanas īsu brīdi jāpamērcē. To var mērcēt pienā, bet, ja nav piena, var mērcēt arī ūdenī. Treškārt, maizi pēc tam apvārta olā un cep, bet, ja nav olas, tad maizi olā var arī nevārtīt un cept uzreiz pēc apmērcēšanas. Starp citu, franču valodā šos grauzdiņus sauc par pain perdu, kas latviski nozīmē "zudusī maize", jo maizi izmērcējot, tā it kā pazūd.

Franču grauzdiņu parasti gatavo kā saldo kārumu, to pasniedz vai nu ar medu, vai ar kļavu sīrupu, ar ogām, ar ievārījumu, vai vienkārši apkaisot ar pūdercukuru. Bet franču grauzdiņu var pasniegt arī kā sāļo uzkodu, tam uzberot rīvētu sieru vai apcepta bekona kripatiņas.

Franču grauzdiņš ar jogurta apvalciņu

Sastāvdaļas: sabriedis baltmaizes kukulis, 2 olas, 100 ml piens, 1 ĒK cukurs, šķipsna sāls, 3 ĒK trekns jogurts vai skābs krējums, sviests cepšanai.

Sagriež maizi apmēram 1 - 2 cm biezās šķēlēs. Dziļā šķīvī sakuļ olas, pielej pienu, pieber cukuru, sāli un pievieno jogurtu. Labi izmaisa. Sakarsē pannu ar sviestu (bagātīgi). Maizes šķēles izmērcē pienā no abām pusēm un liek karstā pannā. Cep no katras puses apmēram 1 minūti vai mazāk, līdz maize zeltaina. Pasniedz ar medu un ogām. Ja vēlies, vari noskatīties šī grauzdiņa pagatavošanas video šeit.

Mario Batali franču grauzdiņš ar kanēli

Sastāvdaļas: sabriedis baltmaizes kukulis (īpaši labi piemērota salda kanēļmaize), 3 olas, 100 ml piens, 1 TK kanēlis, 1 TK vaniļas ekstrakts, šķipsna malts muskatrieksts, sviests cepšanai. Pasniegšanai kļavu sīrups.

Sagriež maizi apmēram 1 - 2 cm biezās šķēlēs. Dziļā šķīvī sakuļ olas, pielej pienu, pievieno kanēli, vaniļas ekstraktu un muskatriekstu. Labi izmaisa. Sakarsē pannu ar sviestu (bagātīgi). Maizes šķēles izmērcē pienā no abām pusēm un liek karstā pannā. Cep no katras puses apmēram 1 minūti vai mazāk, līdz maize zeltaina. Pasniedz ar kļavu sīrupu.

Gordona Ramzija franču grauzdiņš ar karamelizētiem persikiem un aveņu mērci

Sastāvdaļas: sabriedis baltmaizes kukulis, 3 olas, 50 ml piens, 50 ml salds krējums, 1 ĒK pūdercukurs, 1 vaniļas pāksts, 200 g avenes, sula no 1 neliela citrona vai lielāka citrona puses, 1 ĒK cukurs (avenēm), 2 persiki, 1 bazilika zariņš, 75 g cukurs, sviests persikiem (apmēram 75 g), sviests grauzdiņu cepšanai.

Sagriež maizi apmēram 1 - 2 cm biezās šķēlēs. Sagriež persikus daiviņās, katru pusi apmēram 6 daiviņās. Sakarsē pannu un tajā ieber cukuru. Kamēr cukurs sakarst un sāk kust, dziļā šķīvī sakuļ olas, pielej pienu un krējumu, pieber pūdercukuru. Vaniļas pāksti gareniski pārgriež uz pusēm, ar nazi izskrāpē sēkliņas un pievieno pienam. Labi izmaisa.

Kad cukurs ir izkusis un sāk karamelizēties, tajā ieber persiku daiviņas un pievieno sviestu. Visu apmaisa un ļauj persikiem karamelizēties. Tikmēr smalki sagriež bazilika lapiņas, kuras pēc tam pievieno persikiem. Izmaisa un apceptos persikus ielej platā bļodā, lai atdziest.

Mikserī liek avenes, pievieno citrona sulu un cukuru, sakuļ. Caur sietiņu izkāš avenes, lai atbrīvotos no sēkliņām. Noliek malā.

Sakarsē pannu ar sviestu grauzdiņu cepšanai. Maizes šķēles izmērcē pienā un liek karstā pannā. Cep no katras puses apmēram 1 minūti vai mazāk, līdz maize zeltaina. Liek uz šķīvja, pa virsu karoti karamelizēto persiku un maliņā aveņu mērci. Pasniedz!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!