Foto: Shutterstock
Ja konstatē, ka tālākajā ledusskapja stūrī "nīkstošajam" biezpienam beidzies derīguma termiņš, nesteidzies to izmest. Mēs, protams, nerosinām ēst veselībai draudīgu pārtiku, bet saprāta robežās izmantot produktu, kas parasti nolemts iznīcībai. Iepazīsties ar interneta kulinārijas portālu apmeklētāju pieredzi un ieteikumiem, kā pastāvējušu biezpienu, kas vairs nav izmantojams svaigā veidā, izlietot dažādu gardumu pagatavošanai.

"Ja vien biezpiens nav rūgts, kā tas bieži vien mēdz gadīties ar veikalā nopērkamajiem masveida produktiem, tad no tā sanāk gardi biezpiena plācenīši – daudz labāki, nekā no svaiga biezpiena."

"Sasmakušu biezpienu var izmazgāt ar ledus aukstu ūdeni. Bauskas pusē pat ir viens tradicionāls ēdiens ,kuru gatavo no sapelējuša veca biezpiena – garšīgs, ar specefisku garšu, bet recepti gan neatminos."

"No nedaudz pastāvējuša biezpiena iznāk debešķīgi "sirņiki" un "pončiki", ko var baudīt ar kanēli un krējumu."

"Kas var būt gardāks par ceptu pastāvējušu biezpienu? Biezpienu sajauc ar sāli, notur siltā vietā, kamēr tas paliek teju staipīgs un sacep. Pūdēto sieru un tamlīdzīgu lietu cienītājiem ļoti garšos."

"Mana mamma veco biezpienu apcepa uz pannas ar sīpoliem, līdz tas kļuva staipīgs un jūsmīgi ēda - specifiski, bet ir, kam patīk."
.
"Esmu vecu biezpienu iemaisījusi ceptos kartupeļos un nedaudz zem vāka pasutinājusi, tiešām sanāca gards un staipīgs, kā siers. Pievienoju zaļumus un ņamm...."

"Mūsmājās biezpienu speciāli "pelina" knapsieriņiem - no svaiga tur nekas nesanāk. Veco biezpienu samīca ar sāli, ķimenēm vai citu kādu garšvielu, sataisa mazus konusiņus un liek ārā kaltēties, iepriekš pārsedzot ar marlīti, jo mušām nu dikti viņi patīk, Paiet kādas dienas 4-5 un gatavs. Pelējuma kārtiņa virsū ir caurspīdīga, gandrīz nemanāma. Knapsieriņi izžūst gluži cieti un ir ļoti garšīgi. Ziemā gan neesmu mēģinājusi."

"Visgaršīgākās biezpiena pankūkas sanāk no "riktīgi" veca, skāba biezpiena, tāda, ar kārtīgu smaciņu, kura līdzinās Latvijas sieram. No svaiga nesanāk ne tuvu tik labas. Pankūkas ir sierainas un cepot visas smakas pazūd."

Biezpiena plācenīši ar mannu

Foto: Shutterstock
Vienkārša biezpiena plācenīšu recepte.

Lasīt vairāk

Sirņiki

Foto: Shutterstock
Sirņiki ir visgardākie, ja pasniedz ar skābo krējumu un cukuru.

Lasīt vairāk

Sāļie kartupeļu un biezpiena kēksiņi

Foto: DELFI.lt

Uzkodu galdam vai kā piedeva pie pamatēdiena - sāļie kartupeļu un biezpiena kēksiņi.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Foto: Shutterstock
Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Karaliskais kartupeļu un biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock
Sātīgai un gardai maltītei - karaliskie kartupeļi ar biezpienu. Kādēļ karaliskie? Jo ļoti sātīgi!

Lasīt vairāk

Knapsieriņi

Foto: Shutterstock
Gardie knapsieriņi ar pelējuma kārtiņu - iz senču pavārmākslas gudrībām.

Lasīt vairāk

Biezpiena - rozīņu plācenīši

Foto: Shutterstock
Biezpiena plācenīši ar rozīnēm - brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Saldās rauga mīklas bumbiņas jeb pončiki

Foto: mosfood
Daudziem viens no bērnības kārumiem savulaik bija eļļā vārītas (ceptas) rauga mīklas bumbiņas, sauktas arī par pončikiem. Lūk, recepte, kas ļauj pagatavot ļoti maigus, mīkstus un gaisīgus pončikus!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!