Foto: Shutterstock

Kamēr joprojām pilnā sparā rit cepeškrāsns darbināšanas sezona (ak, kārdinošie sacepumi!), aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, kā no cepamajām pannām un stikla traukiem izberzt ieēdušos un piedegušus traipus. Atbildes meklējām Cālis.lv foruma dzīlēs, lai sadzītu rokā tautas ieteiktās metodes.

Visefektīvākais paņēmiens, kā izberzt no metāla cepamajām pannām un stikla traukiem tur ieēdušos, melni piedegušos plankumiņus un lielākus traipus – soda un verdošs ūdens. Netīrajā traukā uz traipiem dāsni uzber sodu, nedaudz ieberzē un visu pārlej ar karstu ūdeni. Traipiem ļauj mirkt vismaz stundu, ja tie ir sīki. Ja pleķi lielāki, trauku atstāj izmirkt vismaz uz nakti. Pēc tam ar švammīti izberzē un izskalo.

Vēl viens palīgs traipu beršanai, kas ir īsta tautas metode – smalkas smiltis vai pelni. Lai cik dīvaini tas arī neizklausītos, nedaudz smilšu vai pelnu uzbēršana uz virtuves švammītes radīs abrazīvu efektu, kas palīdzēs ieēdušos traipu izberšanā.

Bet, ja nav bail no "ķīmijas", tad var cepšanai paredzēto trauku mazgāšanai izmantot arī abrazīvās Latvijā ražotās pastas, piemēram, "Skaidra". Roku veiklība un nedaudz spēks palīdzēs beršanā, ja traipi krietni ieēdušies.

Un kā tu cīnies ar nepatīkamajiem cepamo trauku traipiem?

Kad trauki izberzti, laiks gatavot no jauna. Varbūt kādu sacepumu no Tasty.lv recepšu kolekcijas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!