Foto: Shutterstock

Kvinoja ir kļuvusi par vienu no rīsu un griķu tikpat veselīgajām alternatīvām, kas aizvien biežāk iekaro graudaugu produktu plauktus. Tāpat kā rīsiem vai kuskusam, arī ideāli pagatavotai kvinojai jābūt pietiekami irdenai. Kā tādu pagatavot?

Kvinoja nākusi no Dienvidamerikas, kur Andu kalnu reģionā tā tiek audzēta jau 5000 gadu. Tehniski gan kvinoja neskaitās graudaugs, bet gan sēkliņas. Taču kulināri tā tiek izmantota tieši tāpat, kā jebkurš graudaugs. Pastāv gandrīz divi tūkstoši dažādu kvinojas veidu, taču veikalos visplašāk pieejama gaišā, brūnā, sarkanā un melnā kvinoja. Visneitrālākā garša ir gaišajai jeb baltajai kvinojai, bet brūnā, sarkanā un melnā kvinoja jau ir ar specifiskāku garšu un izteiktāku aromātu.

Kā vārīt kvinoju?


Pirms vārīšanas jebkuru kvinoju vispirms nepieciešams noskalot, iesaka "Thekitchn" speciālisti. Ap kvinojas sēkliņām ir dabīgs apvalks, kas var likt tai garšot rūgti un pat pēc ziepēm. Bet, kvinoju rūpīgi noskalojot, no šīs piegaršas var tikt vaļā.

Pēc noskalošanas kvinoju ber katliņā un pārlej ar šķidrumu. Kvinojas un šķidruma attiecībai jābūt 1:2, tāpēc, ja vāri glāzi kvinojas, vajadzēs divas glāzes šķidruma. Lai iegūtu patīkamāku garšu, kvinoju vari vārīt nevis ūdenī, bet gan buljonā.

Ja kvinoju vēlies īpaši irdenu, katliņā vispirms ielej mazliet eļļu, tad saber tajā noskaloto kvinoju un apcep apmēram minūti. Tad pārlej ar šķidrumu un ļauj tam sākt burbuļot. Samazini liesmu līdz nelielai un vāri apmēram 15–20 minūtes, līdz kvinoja mīksta un gatava. Pēc vārīšanas kvinojai ļauj nostāvēties 5 minūtes, lai tā var uzbriest, atstājot katliņam virsū uzliktu vāku.

Kad kvinoja izvārīta, noņem no katliņa vāku un uzirdini sīkās sēkliņas ar dakšiņu. Ap kvinojas sēkliņām būtu jābūt nelielam, gaišam aplītim, kas atgādina dīgsta astīti. Kad kvinoja gatava, to vari ēst tāpat vai sajaukt visdažādākajos salātos kopā ar dārzeņiem, salātlapām un zaļumiem.

Krāsainie kvinojas salāti

Foto: Māris Lapiņš

Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.

Lasīt vairāk

Cukīni salāti ar fetas sieru

Foto: Publicitātes foto

Burvīga ideja kabaču un cukīni laikam - siltie salāti ar saulē kaltētiem tomātiem, fetas sieru un kvinoju vai kuskusu. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Kvinoja ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Veselīgie kvinojas salāti ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm. Kraukšķīgumam pievieno arī mazliet riekstus.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com

Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums

Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!