Foto: Shutterstock
Lai izvārītu ideālus, irdenus rīsus, var izmantot divus vienkāršus paņēmienus. Tie tevi nepievils nekad, rīsi vienmēr būs perfekti.

Mērīšanas paņēmiens. Lai izvārītu rīsus 3 – 4 porcijām, ņem 250 ml krūzi un ieber tajā, piemēram, gargraudu rīsus. Ber rīsus katlā un tajā pašā krūzē iepilda aukstu ūdeni, pārlej rīsiem. Šādas ūdens krūzes būs vajadzīgas divas. Pievieno šķipsnu sāls, nosedz cieši ar vāku un uz lielas uguns ļauj ūdenim uzvārīties, nogriež minimālu karstumu un vāra 12 – 15 minūtes. Noņem katliņu no uguns. Ja viss ūdens sasūcies rīsos, vārīšana ir pabeigta. Ar dakšiņu visu izcilā un samaisa, rīsi gatavi. Tik vienkārši. Šādi vārīti rīsi būs irdeni, viegli, ar riekstainu garšu. Nevainojami! Tiem var pievienot nedaudz sviestu vai olīveļļu un nedaudz citrona sulu.

Ja vēlies, lai rīsi lēnām sasniedz gatavības pakāpi, kamēr gatavojas pārējais ēdiens, tad vāri rīsus uz uguns tikai 5 minūtes. Necilājot vāku, noņem no uguns un iepako segās un spilvenos. Kad pienāk laiks likt rīsus galdā, iztin katliņu no segām, rīsi būs gatavi un nevainojami.

Tvaika paņēmiens. Ielej katlā jebkādu daudzumu auksta ūdens (pietiekami daudz, lai bagātīgi nosegtu rīsus), ieber rīsus, pievieno šķipsnu sāls. Strauji uzvāra ūdeni un turpina uz vidējas uguns vārīt 8 minūtes. Sietā kāš rīsus, vienlaicīgi katliņā uzķerot nedaudz karstā ūdens, kas iztek no rīsiem. Pietiks ar apmēram 2 cm karstā ūdens. Uzliek sietu ar rīsiem uz tvaikojošā ūdens un apsedz ar divām kārtām folijas. Katliņu liek uz minimāla karstuma, lai uzturētu tvaikojošā ūdens karstumu. Ļauj rīsiem šādi gulēt uz tvaikiem apmēram 5 – 10 minūtes. Rīsi gatavi! Šādi vārīti rīsi ir nevainojami irdeni, viegli kā spalviņas. Pēdējo piecu minūšu laikā stērķeles ūdens būs notecējis, bet tvaiki nogatavinājuši rīsus līdz pilnībai.

Aromatizēti rīsi. Neatkarīgi no tā, kurš rīsu vārīšanas paņēmiens tiek izmantots, rīsus var aromatizēt, ūdenim pievienojot dažādas garšvielas. Piedāvājam trīs dažādas smaržas un garšas buķetes. Pēc tam, kad ūdens ir uzvārījies, tam pievieno šķipsnu safrāna, nosedz cieši ar vāku un vāra gatavus. Šādi vārīti rīsi būs skaistā, dzeltenā krāsā un nevainojami saderēs ar gaļu un zivīm.

Rīsus var aromatizēt arī ar citronu. Pierīvē pie ūdens citrona miziņu, iespiež nedaudz citrona sulu, uzliek vāku un vāra rīsus gatavus. Šādi rīsi perfekti saderēs ar zivju un jūras velšu ēdieniem.

Austrumnieciskai buķetei, gatavojot indiešu ēdienus, ūdeni var aromatizēt, izmantojot krustnagliņas, kanēļa mizu un kurkumu. Šīs garšvielas var sajaukt jebkādās attiecībās. Piemēram, ņem 10 krustnagliņas, vienu kanēļa mizas standziņu un vienu tējkaroti kurkumas. Visu dara tāpat kā iepriekš, garšvielas pievieno, kad ūdens vārās, nosedz cieši ar vāku un vāra rīsus gatavus.

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock
Kedžerī
ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Aromātiskie rīsi ar zaļajiem dārzeņiem un pākšaugiem

Foto: Vida Press
Viegls un veselīgs - tāds ir šis ēdiens! Zaļie pākšaugi un rīsi, kuriem īpašu aromātu piešķir kanēlis. Pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Jūras veltes tomātos ar rīsiem un bekonu

Foto: Vida Press
Pannā gatavotas jūras veltes ar tomātiem, rīsiem un bekonu būs gatavas jau pusstundas laikā un apmierinās pat visprasīgāko gardēžu izmalcināto gaumi.

Lasīt vairāk

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Shutterstock
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rīsi ar pupiņām

Foto: Shutterstock
Rīsu un pupiņu sacepums ir ļoti ērts ēdiens, ko var ātri pasniegt galdā, jo var sagatavot iepriekš. Šī ēdiena priekšrocība ir noturīga sāta sajūta un vērtīgās olbaltumvielas. Labs risinājums steigas pilnām dienām, kad nav īsti laika stāvēt pie plīts.

Lasīt vairāk

Rīsu - aprikožu putra

Foto: Shutterstock
Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.

Lasīt vairāk

Cepti cāļa stilbiņi ar garšaugiem un rīsiem

Foto: Shutterstock
Sulīgi vistas stilbiņi un rīsi ar garšaugiem - vai var būt kas labāks ātrām pusdienām vai vakariņām? Maltīte gatava pusstundā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!