Foto: Shutterstock
Kur Rīgā atrast labākās zivis, kā pareizāk un ērtāk tās pagatavot? Kā zināt, vai zivis ir svaigas?

Ja ģimenē vai draugu lokā nav kaislīgu makšķernieku, bet ir vēlme pagatavot svaigas zivis, "Tasty.lv" iesaka doties uz Centrāltirgu, kur līdzās svešzemju un eksotiskām zivīm pašlaik ir milzīga svaigu vietējo jūras iemītnieku izvēle - letēs uz ledus savus pircējus gaida gan Baltijas laši, gan foreles, butes, zandarti, mencas, gan daudzas citas zivis.

Gan tirgū, gan veikalos plašā klāstā pieejamas arī saldētās zivis, tomēr tās ieteiktu pirkt tikai "bada" apstākļos, jo saldējot zivis zaudē gan garšas, gan faktūras īpašības, turklāt nereti gadījies nepatīkams pārsteigums, kad iegādātais kilograms saldēto zivju uz pannas burtiski izkūst, jo lielu daļu no svara veido ledus.

Kā zināt, vai zivis ir svaigas?

Ja iegādājies dzīvas zivis, par to svaigumu, protams, var nesatraukties. Bet arī par nedzīvu zivju svaigumu var ātri vien pārliecināties, aplūkojot zivs acis, ādu un žaunas.

Zivs ādai jābūt stingrai - viegli iebakstot ar pirkstu, svaigā zivī nepaliks iespiedums.

Svaigas zivs žaunas ir koši sarkanā krāsā, bet acis ir dzidras. Tās nedrīkst būt miglainas.

Kā notīrīt zivi?

Gan tirgū, gan lielveikalā zivju pārdevējam var palūgt izķidāt zivi, tomēr, ja vēlies, to vari darīt arī pati. Svaigas zivis jāizķidā pēc iespējas ātrāk, iesaka pieredzējuši makšķernieki un virtuves eksperti!

Šim nolūkam būs nepieciešams plastmasas dēlītis (var izmantot arī koka dēlīti, tomēr jārēķinās, ka tas uzsūks zivju aromātu), neliels nazītis zvīņu noņemšanai (var izmantot arī smalku rīvi), ass nazis filju atdalīšanai. Lieti noderēs arī gumijas cimdi, lai izvairītos no zivju aromāta iesūkšanās rokās.

Vispirms zivi atzvīņo, nogriež spuras, tad ķeras pie iekšām. Atgriež vēderu un uzmanīgi iztīra, cenšoties nepārdurt žultspūsli, citādi zivs kļūs nebaudāmi rūgta. Pēc tīrīšanas zivi izskalo zem tekoša ūdens, nomazgājot asiņu un iekšējo orgānu paliekas. Vēlams izņemt un iztīrīt arī žaunas, jo arī tās var piešķirt ēdienam rūgtumu. Žaunas mēdz būt asas, tādēļ jārīkojas piesardzīgi, lai nesavainotu rokas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!