Foto: Shutterstock
"Izlasīju par teflona pannu kaitīgumu un meklēju alternatīvas. Skatījos uz ekopannām un citām ar balto pārklājumu, taču nezinu, kuru izvēlēties. Māc šaubas, vai tā kalpos tikpat ilgi kā parastā panna ar nepiedegošo pārklājumu." Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Gunita.

Izmēģinot praksē vairākas keramiskā pārklājuma pannas (iekšpuse tām patiešām ir balta), kā arī vienu green eko pannu, radušies vairāki secinājumi. Galvenais nosacījums – tās pareizi jālieto. Priekšrocība ir tā, ka ātri uzkarst un cepšanai nevajag daudz eļļas. Vēl būtiskāk, ka keramiskais pārklājums nesatur kaitīgo PTFE, kas karstumā iztvaiko apkārtējā vidē un var būt kancerogēns.

Sākumā ir sajūsma par to, cik labi viss izcepas un nekas nepiedeg, bet, lietojot ilgstoši, jāatzīst: tās ir daudz cimperlīgākas par citām pannām. Ir jāievēro vairāki nosacījumi, lai šīs pannas kalpotu ilgāk par 3–6 mēnešiem.

Pannu nedrīkst pakļaut straujai temperatūras maiņai. Kamēr tā karsta, nevajag mazgāt un nekādā gadījumā nedrīkst liet tajā aukstu ūdeni.

Jālieto tikai silikona lāpstiņas, pārklājumam nepatīk pat koka lāpstiņas.

Lai gan ražotāji apgalvo, ka šīs pannas var izturēt ļoti augstu temperatūru, praksē izrādījās, ka augstā temperatūrā no tauku sprakšķiem mazliet piedeg pannas malas, proti, parādās brūni punktiņi. Nesaskrāpējot pārklājumu, tos notīrīt gandrīz nav iespējams, tāpēc labāk cept vidējā temperatūrā.

Ja neievēro šos trīs nosacījumus, pannai ļoti ātri parādās švīkas un ēdiens piecepas virsmai.

Uzziņa

Pērkot jaunu pannu, jāizpēta, cik biezas ir tās sieniņas un cepšanas virsma. Reizēm lielveikalos akciju laikā ļoti lēti var iegādāties pannas ar keramisko pārklājumu, bet materiāls ir tik plāns, ka trauks drīz vien sāk deformēties, ēdiens piedeg.

Un ko pagatavot pannā šodien? Lūk, sešas kārdinošas receptes!

'Lipīgā' vistas krūtiņa ar laimu un mango salsu

Foto: Vida Press
Svaigu garšu tik ierastajai vistai piešķirs laims – tā sula ir arī teju galvenā šīs receptes sastāvdaļa, kas padara vistas krūtiņu viegli lipīgu un iekaramelizē.

Lasīt vairāk

Ideālas brokastis - olas sīpolu gredzenos

Vai tev ir ienācis prātā, ka vari pagatavot brokastu olas, kas ieceptas zeltainos sīpolu gredzenos? Tas ir vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Šmorēta vista ar šalotes sīpoliem un ķirštomātiem

Laimīgu Jauno gadu! Nezinu, kā jūs, bet man patīk jauna gada apņemšanās. Lai gan lielākā daļa no tām nemaz nav saistītas ar ēšanu (piemēram, sūtīt ar roku rakstītas vēstules cilvēkiem, ko mīlu, ik dienu pastaigāties svaigā gaisā vismaz 15 minūtes, dzert vairāk ūdeni), tomēr arī es ik gadu apņemos gatavot veselīgas, interesantas un gardas maltītes. Tādēļ, lai ievirzītu lietas īstajā gultnē, jau gada pirmajā dienā es gatavoju kaut ko īpašu - šmorētu vistu ar maigiem šalotes sīpoliem un saldiem ķirštomātiņiem.

Lasīt vairāk

Slinkās kartupeļu pankūkas ar krējumu

Foto: J.Roze
Zeltainas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām, pagatavojamas nieka 20 minūtēs. Baudi tās ar krējumu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Foto: Shutterstock
Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Sulīgs steiks ar piparu un krējuma mērci

Foto: Shutterstock
Īstam steikam jāgaršo maigi un sulīgi. Un tieši tāds ir šis steiks, kas pasniegts ar piparotu krējuma mērci. Īsts svētku ēdiens!

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!