Foto: Shutterstock

Mandeļu piens, iespējams, ne visiem ir nepazīstams vārdu salikums, tomēr pēdējā laikā šī produkta popularitāte strauji aug. Un nav brīnums, kāpēc – mandeļu pienu ir ne tikai ārkārtīgi viegli pagatavot mājas apstākļos, bet tas ir arī ļoti pateicīgs uzglabāšanai un veselīgs.

Kā norāda "Organicfacts", mandeļu piens ne tikai palīdz uzlabot veselību, bet arī saglabāt to. Regulāri lietojot mandeļu pienu uzturā, uzlabojas cilvēka redze, tas palīdz samazināt svaru, kā arī stiprina kaulus, uzlabo ādas stāvokli un var pat tikt, izmantots kā alternatīva mātes pienam.

Kā pagatavot mandeļu pienu?

Foto: Shutterstock

Protams, viegli ir nopirkt jau gatavu mandeļu pienu veikalā, bet daudz lielāks ieguvums no tā būs tad, ja pagatavosi to pats.

Mandeļu piena pagatavošanai ir nepieciešamas vien mandeles, ūdens, un kāds no organiskajiem saldinātājiem, piemēram, agaves sīrups, dateles vai kļavu sīrups.
Izvēlēto daudzumu mandeles pirms piena gatavošanas vismaz 12 stundas izmērcē siltā ūdenī. Pēc tam ūdeni nokāš, liek mandeles spēcīgā blenderī un sīki jo sīki sasmalcina. Izmērcētajās mandelēs būs uzsūcies ūdens, kas rada piena konsistencei nepieciešamo mitrumu.

Kad mandeles sablenderētas, tās izkāš caur marli, lai iegūtu tīru mandeļu pienu. Pagatavotajam pienam pievieno saldinātāju pēc izvēles – tas var būt agaves sīrups, kļavu sīrups vai pat sablenderētas dateles. Galvenais, kārtīgi iemaisīt tās mandeļu pienā. Pāri palikušās mandeļu skaidiņas, no kurām piens izkāsts, pēc tam vari izmantot kā mitrus mandeļu miltus, iecepot tos kūkās vai cepumos.

Pagatavoto mandeļu pienu vari neglabāt ledusskapī, bet gan istabas temperatūrā, ja izlietosi to pāris dienu laikā. Ja mandeļu pienu sanācis pagatavot vairāk, to var glabāt ledusskapī līdz pat divām nedēļām.

Mandeļu piena izmantošana

Foto: Shutterstock

Mandeļu pienu pavisam droši vari dzert tāpat vien, vai pievienot savai rīta kafijai vai melnajai tējai, gluži kā parastu pienu. Mandeļu pienu īpaši iecienījuši vegāni, kuri nelieto uzturā dzīvnieku valsts produktus, bet īpaši labs tas būs tiem, kuri nepanes laktozi.

Tāpat mandeļu pienu vari izmantot smūtiju pagatavošanai, aizvietojot ar to dažādus piena produktus. Vienkārši lej mandeļu pienu blenderī un pievieno tam savas mīļākās ogas, vislabāk jau saldētas, un sasmalcini sastāvdaļas.

Arī tavas ik rīta brokastu pārslas garšos vēl labāk, ja piena vietā pieliesi tām klāt mandeļu pienu. Tas piešķirs brokastu pārslām un musli maisījumiem maigumu un krēmīgumu.

Ar mandeļu pienu vari aizstāt arī pienu vai ūdeni, gatavojot teju jebkuru ēdienu. Vārot putras ar mandeļu pienu, tās būs saldākas un maigākas, bet kūkas iegūs patīkamu garšu. Mandeļu piens var pildīt tieši tās pašas funkcijas jebkura ēdiena pagatavošanā, kā parastais govs piens.

Ieguvumi tavai veselībai

Foto: Shutterstock

Viena glāze mandeļu piena satur krietni vien mazāk kaloriju, kā parastais piens, tāpēc kļūstot par aizvietotāju, tas ir lielisks produkts svara samazināšanai. Salīdzinājumam – viena 240 ml glāze mandeļu piena satur 30 kalorijas, bet parastais piens 60 kalorijas.

Tā kā mandeļu pienā ir teju puse no ikdienā nepieciešamās E vitamīna devas, tad tas arī palīdz uzturēt formā ādu, pasargājot to no saules ietekmes. Sākot lietot uzturā mandeļu pienu, ādas stāvoklis uzlabojas un tā kļūst starojoša.

Mandeļu piens arī palīdz uzturēt labu imūnsistēmu, kā arī palīdz stiprināt kaulus un muskuļus. Regulāra tā lietošana palīdz samazināt arī asinsspiedienu un noturēt stabilu tā rādītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!