Foto: Shutterstock
No pārtikas kodēm nevar būt pasargāta neviena virtuve, jo tās visbiežāk atnes mājās ar produktiem no veikala. Uzzini, ko darīt, ja tās jau lidinās pa virtuvi un ko darīt, lai atbrīvotos no šīm nelūgtajām "viešņām".

Nepamanot pirmās kodes, tās diezgan strauji var pārņemt dažādus sausos produktus, žāvētos augļus, pupas un riekstus. Ja kodes ir ieviesušās, iespējams, daudzi produkti būs jāizmet. Kožu izķeršanai lieto īpašās kožu lamatiņas. Tās strādā samērā labi. Plauktus izmazgā ar ziepjūdeni, bet beigās apstrādā ar šādu maisījumu: 100 ml ūdens ar 100 ml ābolu etiķa, piepilini klāt kādus 15 pilienus eikalipta eļļu, 5 pilienus piparmētru eļļu, 10 pilienus lavandas eļļu. Neuztraucies, ja kādas eļļas tev nebūs. Salej maisījumu pudelē ar pulverizatoru un izsmidzini pa plauktiem no apakšas un augšas. Plauktos vari glabāt bazilika lapas, piparmētras vai lauru lapas. To smarža kodēm nepatīk. Pipartmētras, starp citu, nepatīk arī zirnekļiem. Kožu kāpuri mēdz salīst dažādās spraugās, tā kā mazgāšana pēc kāda laika, iespējams, būs jāatkārto.

Bet, lai kodes neieviestos arī turpmāk, šeit būs daži padomi:

Visus produktus, kas tiek glabāti ārpus ledusskapja, saber stikla burkās vai citos konteineros ar cieši noslēdzamiem vākiem. Produktu glabāšana slēgtā traukā strādā divos virzienos. Kodes netiek iekšā pie produkta un tās netiek arī laukā, ja produktā kodes jau bijušas veikalā. Tas, ka produktos neredz kodes, nenozīmē, ka to tur nav, jo sīkās kožu oliņas saskatīt nevarēs.

Otrs veids, kā neļaut kodēm dzīvot tavos produktos, ir sasaldēšana. Saldē auzu pārslas, miltus, makaronus, visu, kur varētu būt kodes. Noturi produktus saldētavā apmēram nedēļu, bet pēc tam ieber noslēdzamos glabāšanas traukos. Lai nesajauktu, piemēram, dažādus miltus, izgriez no iesaiņojuma paciņas produkta nosaukumu un lapiņu ieliec burkā pašā augšpusē. Lai katru reizi paņemot trauku, tu zinātu, ka traukā ir rupji malti kviešu milti, nevis rupji malti rudzu milti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!