Foto: Shutterstock

Kausētais siers ir daudzu iecienīts sāļais gardums jau kopš bērnības, kad tas bija nopērkams nelielu, folijā ietītu četrstūrīšu formātā, ko varēja nolocīt vienā piegājienā. Izrādās, ka šo gardumu vari pāris minūšu laikā pavisam vienkārši pagatavot arī mājas apstākļos no biezpiena un vēl dažām, katram pieejamām sastāvdaļām.

Kausēta siera pagatavošanas process ir ātrs un vienkāršs, turklāt to var pagatavot vairākos veidos. Lai mājās pagatavotu kausēto sieru, tev būs nepieciešami šādi produkti:

  • 150 g sviesta;
  • 400 g 9% biezpiena;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 1/2 TK sāls.

::recepte::

Katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu. Pievieno iepriekš caur sietiņu iztrītu biezpienu, sāli, cepamo pulveri un, nepārtraukti maisot, vāri uz vidējas liesmas. Sākumā masa pacelsies, palielinoties apjomā divas reizes.

Cepamā pulvera iedarbībai beidzoties, masa atkal saplaks. Kad masa samazinājusies apjomā, nogriez uguni.

::!recepte::

Rezultātā iegūsi ļoti aromātisku un viendabīgas konsistences kausēto sieru – svaigu un bez jebkādiem konservantiem.

Svarīgi: gatavošanas laikā masa nepārtraukti jāmaisa un jāvāra uz lēnas uguns, lai biezpiens nepiedeg pie katla dibena.

Foto: Shutterstock

Savukārt, portāla "Cālis.lv" virtuves foruma saimnieces iesaka šādu pārbaudītu kausētā siera gatavošanas recepti:

  • 50 g sviesta;
  • 500g 9% biezpiena;
  • 1 ola;
  • 1/2 tējk sāls;
  • 1 TK (bez kaudzes) sodas.

Sviestu katliņā izkausē, tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas un uz lēnas uguns silda cītīgi, nepārtraukti maisot, kamēr iegūst vēlamās konsistences sieru.

Noderīgi ieteikumi

Ja šķiet, ka masa nav pietiekoši viendabīga, vari to samalt ar rokas blenderi.

Ja pievienosi šķipsnu kurkumas, siers iegūs patīkami dzeltenīgu nokrāsu.

Vari pievienot kausētajam sieram dažādas piedevas: ķiplokus, ķimenes, kapātu šķiņķi, kaltētas sēnes, garšaugus, kapātus saulē kaltētos tomātus, krabju nūjiņas, olīvas u.c.

Kausētā siera masu aizvākojamos trauciņos vari glabāt ledusskapī.

Kausētais siers ir universāls produkts, to var izmantot ne tikai smērēšanai uz maizes, bet arī dažādos pildījumos kopā ar dārzeņiem, saldo un sāļo mīklas izstrādājumu gatavošanā. Tas noder, cepot tortes, pīrāgus un kūkas, ļoti labi uzlabo garšu zupām, mērcēm un dārzeņu sautējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!