Foto: Shutterstock
Katram kūku cepējam, kas sevi dēvē par mājas konditoru vai vismaz amatieri, ir jāzina viena lieta – pamata princips, kā pagatavot universālo sviesta krēmu. Tas tāpēc, ka šo garšām bagātīgo krēmu var izmantot gan toršu apziešanai un dekorēšanai, gan saldo rulešu pildījumiem un galu galā – mazo kēksiņu rotāšanai.

Pats labākais – kad apgūta pamatrecepte, iespējams variēt ar sviesta krēma garšām. Pievienojot izkausētu un atdzesētu šokolādi, iegūsi šokolādes sviesta krēmu. Bet ar kokosriekstu, mandeļu vai kādu citu ekstraktu iegūsi šīs garšas. Svarīgākais, ko der atcerēties, pirms vispār ķeries pie darba – visām mitrajām sastāvdaļām jābūt vienādas temperatūras. Ja kāda no tām būs siltāka par sviestu, tas izkusīs un sviesta krēms nebūs vienmērīgs, ieteikts grāmatā "Ēdiena gatavošana. Veidi & piederumi" (Zvaigzne, 2010).

Šim sviesta krēma variantam vajadzēs ne vien sviestu, bet arī cukura sīrupu (ierastā pūdercukura vietā), kā arī olu baltumus. Tas tāpēc, ka šādā veidā sviesta krēms veidojas vienmērīgāks.

Sviesta krēmam nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 155 g + 2 ĒK cukurs;
  • 60 ml ūdens;
  • 1 ĒK kukurūzas sīrups;
  • 3 olu baltumi (atdzesēti);
  • Šķipsna vīnakmens cepamais pulveris vai briežraga sāls;
  • 315 g sviests (istabas temperatūras);
  • 1 ĒK vaniļas ekstrakts.

Vispirms gatavo cukura sīrupu – nelielā katliņā, kam ir biezs dibens, ieber cukuru (155 g), pievieno ūdeni un kukurūzas sīrupu. Ja mājās ir speciālais virtuves termometrs, to piesprauž katliņa malai, iegremdējot šķidrumā. Sīrupu karsē uz nelielas uguns apmēram 5 minūtes, līdz tas izšķīst. Laiku pa laikam sīrupu apmaisa, lai visi cukura kristāli būtu izkusuši. Pēc tam palielina liesmu un karsē sīrupu vēl 5 minūtes nemaisot, līdz tas ir sabiezējis, bet joprojām dzidrs un caurspīdīgs. Termometram būtu jārāda 116°C. Pēc tam katliņu noņem no plīts.

Pēc tam puto olu baltumus – tos ievieto sausā bļodā, pievieno atlikušo cukuru un vīnakmens pulveri. Puto ar mikseri apmēram 1 minūti, līdz masa kļūst gaisīga. Pēc tam samazina miksera ātrumu uz vidēju un puto baltumus vēl 2–3 minūtes, līdz olbaltumu putas ir stingras. Kad tas izdarīts, olbaltumiem lēni un vienmērīgi pielej cukura sīrupu, lai tas pārāk nešļakstītos. Tad ar mikseri turpina putot baltumus vēl 5 minūtes.

Un nu beidzamais solis – olbaltumu masai pakāpeniski, pa nelielam gabaliņam, pievieno sviestu. Sviestu kuļ baltumos, pievienojot nākamo porciju sviesta tikai tad, kad iepriekšējā iekulta masā. Sviestu ieteicams dalīt apmēram četrās porcijās. Kad viss sviests iekults, pievieno maisījumam vaniļas ekstraktu un īsu mirkli sakuļ, lai veidotos vienmērīga masa.

Gatavajam krēmam vajadzētu būt mīkstam, gaisīgam, bet ne tekošam. Tādam, lai to varētu labi ziest. Ja sviests pārāk auksts, to var nedaudz noturēt siltākā vietā. Bet, ja krēms pārāk mīksts – to var uz dažām minūtēm ievietot ledusskapī un pirms lietošanas pāris minūtes saputot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!