Foto: Shutterstock
Putukrējums ir viena no tām piedevām un saldo ēdienu sastāvdaļām, kuru var itin viegli sabojāt, ja to pārkuļ. Tāpēc piedāvājam dažus priekšnosacījumus, lai tavs putukrējums vairs nekad netiktu sakults sviestā. Un būsim atklāti – perfekti saputots, tas garšo ideāli arī viens pats!

Viena no grūtākajām izvēlēm ir saldais krējums. Kuru ņemt – parasto, vai īpaši putukrējuma gatavošanai paredzēto? Izrādās, tie abi ir lieliski, tikai vajag zināt putukrējuma mērķi. Standarta putukrējums, kas ir ap 30% trekns, būs ideāls pasniegšanai kopā ar pīrāgiem, tartēm, augļiem, vai pievienojot biezzupām. Bet treknākais, īpaši kulšanai domātais saldais krējums ar 35-40% tauku sastāvu, putojot veido nedaudz citādāku, stingrāku konsistenci, kas ideāli noderēs dekorējot kūkas, vai jebkam citam, ja vajag, lai krēms ilgu laiku stāvētu stingrs.

Vēl viens priekšnosacījums – saldajam krējumam ir jābūt aukstam. Auksts krējums sakuļas ātrāk un ir vieglāks. Palīdzēs arī tas, ja bļoda, kurā putukrējums tiks taisīts, arī būs auksta. Tāpat kā putojamā slotiņa.

Svarīgi ir arī instrumenti. Ja ir pacietība un spēks, var izmantot parasto rokas kuļamo slotiņu, bet ātrākai un vienmērīgākai kulšanai, noteikti ieteicams izmantot mikseri. Galvenais – sākt lēnām, pakāpeniski palielinot ātrumu.

Putukrējumam noteikti pievieno cukuru. Parastais cukurs izšķīdīs ātri, bet nepiešķirs konsistenci, turklāt pārlieku liels cukura daudzums var putukrējumu sašķidrināt. Pūdercukurs piedos putukrējumam stingrāku konsistenci, bet vaniļas cukurs – izteiktāku aromātu un garšu.

Noteikti uzmanies no putukrējuma pārkulšanas. Tiklīdz, kā pievienoti saldinātāji, palielini miksera slotiņas ātrumu un vēro putukrējuma konsistenci. Ir tikai labi, ja ik pa brītiņam pārtrauksi kulšanu un novērtēsi putu konsistenci – ja putukrējums stingri turas pie miksera slotiņas – tas ir ideāls!

Kakao ar piparkūku putukrējumu

Foto: Shutterstock
Gardais kakao ir ideāli piemērots Latvijas ziemai: tas sasilda un rada romantisku omulību. Vēl pirms dažiem gadsimtiem tā stiprākā versija - karstā šokolāde - bija izmeklēts dzēriens, ko baudīja medicīniskos nolūkos, lai mazinātu sliktu garastāvokli un dusmas. Kakao satur pietiekami daudz antioksidantu, tādēļ dzēriens ir ne vien garšīgs, bet arī piemērots veselības uzturēšanai.

Lasīt vairāk

Gaisīgās vēja kūkas

Foto: Shutterstock
Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.

Lasīt vairāk

Zemeņu un putukrējuma krēms

Foto: Shutterstock
Zemeņu un putukrējuma deserts ir supergards - gatavo, cik gribi, pāri nepaliks nekad!

Lasīt vairāk

Tiramisu

Foto: Shutterstock
Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes - Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju latte ar putukrējumu

Foto: Shutterstock
Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Privātais arhīvs
Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!

Lasīt vairāk

Krāšņa svētku torte ar maigu piparmētru krēma pildījumu

Foto: Shutterstock
Šokolādes biskvīts un piparmētru ledeņu krēmsiera pildījums - izklausās gardi, vai ne? Īpašo svētku garšu un izskatu krāšņajai tortei piešķir tieši sarkanbalti svītroto piparmētru ledeņu drumstalas. Šis daudzās valstīs tradicionālās Ziemassvētku konfektes ir nopērkamas visdažādākajās formās - ir manītas gan apaļas, gan ovālas, gan tādas, kas izskatās pēc maziem spieķīšiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!