Foto: Shutterstock
Ir klasiski Ziemassvētku deserti un ir tādi, kuru receptes ir tik ļoti iecienītas, ka tos pasniedzam kā dzimšanas dienā vasarā, tā svētkos decembrī. Taču, lai iekļautos svētku tematikā arī garšas ziņā, ar dažām piedevām, garšvielām un trikiem vari likt siera kūkai, rupjmaizes kārtojumam vai bubertam garšot pēc omulīga svētku vakara. Kā to panākt?

Visvienkāršāk svētku deserta garšu izvēlētajam saldajam ēdienam var piešķirt ar garšvielu palīdzību. Šajā gadījumā nekaitēs, ja kūkas mīklai, putukrējumam, garnējumam vai kādam citam receptes komponentam pievienosi kādu šķipsnu kanēļa, sarīvēta muskatrieksta, maltu krustnagliņu vai anīsa, izteiksmīgā koriandra vai visu kopā – piparkūku garšvielu maisījumā (vai ķīniešu piecu garšvielu). Tas liks kēksam, biskvītkūkas krēmam, medus kūkas mitrajām kārtām vai siera kūkai uzreiz garšot un smaržot pēc svētkiem.

Ja saldā ēdiena recepte pieprasa vasarīgo un atspirdzinošo citronu, aizvieto to ar kādu Ziemassvētku sezonai atbilstošu citrusaugli. Piemēram, sarīvētu apelsīna vai mandarīna miziņu. Garša, protams, būs mazliet citādāka, bet rezultāts noteikti būs tā vērts. Mandarīnu sulu var pieliet krēmsieram, ko paredzēt smērēt kūkā vai izmantot kādā citā desertā, tāpat arī apelsīnu miziņas noderēs garnēšanai. Vaniļas esences vai ekstrakta vietā vari izmantot mandeļu esenci, kas ir sastāvdaļa daudzām svētku kūkām un cepumiem.

Svētku paciņām un galdam paredzētos cepumus vari papildināt ar sarīvētu ingveru vai maltu ingvera garšvielu, kā arī kanēli. Tas jebkurai cepumu mīklas receptei liks garšot pēc Ziemassvētkiem. Tāpat cepumus, ja necep piparkūkas, vari izdaiļot ar glazūru. Bet, ja cepumi paredzēti siera kūkas pamatnei, piejauc tiem klāt sasmalcinātas piparkūkas – šādā veidā siera kūka uzreiz kļūs par Ziemassvētku kūku. Tāpat dažādos kārtojumos, kuros nepieciešami cepumi kraukšķīgumam, izmanto šajā laikā piparkūkas vai garnē ar tām jebkuru kūku.

Taču kēksus, siltās tartes, kārtojumus un krēmus, kuru sastāvā ir žāvētie augļi un ogas, ko paredzēts gatavot Ziemassvētkos, var papildināt ar šī laika galveno dzērienu – karstvīnu. Ja karstvīnā izmērcēsi augļus, tie kļūs īpaši "reibinoši", bet pašu saldo ēdienu padarīs sildošu. Ēdājiem garšos, bet vaigi patīkami sārtosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!