Foto: Shutterstock
Klasiskā tomātu mērce, ko bagātīgi pasniedz ar pastas ēdieniem, cēlusies no Neapoles, Itālijas. Tomēr pats interesantākais, ka atsevišķi pašu marinara mērci pazīstam pateicoties Amerikas itāliešiem, kas to ieviesuši Itālijas tradicionālajā virtuvē. Šī mērce ir visai pateicīga, garšām bagātīga piedeva daudziem pastas ēdieniem, ko ir vērts pagatavot mājās pašiem.

Mērces izcelsme ir leģendām apvīta – viena no versijām ir tāda, ka mērce radusies Neapolē 16. gadsimtā pēc tam, kad jūrasbraucēji pārveduši tomātus kā "jaunās pasaules" dārzeni no ceļojumiem uz Amerikas kontinentu. Tomēr vēsturiski marinara mērces recepte pirmo reizi publicēta itāliešu šefpavāra Antonio Latini pavārgrāmatā 1692. gadā, vēsta "Foodtimeline".

Marinara mērci no citām tomātu mērcēm atšķir vien tas, kādas sastāvdaļas tiek izmantotas tās pagatavošanai. Pamata sastāvdaļas ir tomāti, ķiploki, sīpoli un baziliks, bet atkarībā no variācijām tiek pievienotas arī olīvas un kaperi.

Marinara mērcei nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 60 ml olīveļļa;
  • 1 sīpols;
  • 7 ķiploka daiviņas;
  • 800 g nomizoti tomāti vai konservēti tomāti;
  • 1 lauru lapa;
  • šķipsna sāls;
  • sauja svaiga bazilika (atdalītas un saplucinātas lapas);
  • olīvas.

Princips pavisam vienkāršs – lielā pannā vai katlā vāra tomātu mērci mājas gaumē. Tomātus vispirms saber bļodā un saspaida ar rokām, pievienojot pavisam nedaudz ūdens, lai izdalītos tomātu sula. Saspaidītos tomātus atliek malā, lai tie nostāvētos.

Pēc tam katlā (neizmanto dziļu) uz vidējas uguns uzkarsē eļļu. Tajā apcep saspiestas ķiploku daiviņas un sīpolu. Tiklīdz kā ķiploki čurkst eļļā un vēl ir savā ierastajā krāsā, tiem pievieno tomātus ar visu sulu. Pievieno lauru lapu un svaigo baziliku, kā arī sāli pēc garšas un sakapātas olīvas. Mērci sutina 15–20 minūtes, tai jābūt oranžai, sabiezējušai un eļļai jātek pa tās virsu.

Pirms mērce teju gatava, pārbauda, kā tā garšo – ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, baziliku un oregano garšas pastiprināšanai. Pēc tam mērci turpina uz lēnas uguns sutināt vēl tikpat ilgi. Gatavo mērci var atdzesēt un pārlikt sterilizētās burciņās – tad to varēsi izmantot pat divas nedēļas.

Daži vērtīgi padomi:

  • Visgardākā marinara sanāks no svaigiem tomātiem, kas pirms gatavošanas nedaudz noblanšēti un nomizoti. Bet, ja svaigie tomāti nav pieejami, aizvieto tos ar augstas kvalitātes konservētiem tomātiem.
  • Ja vēlies improvizēt, vari papildināt ķiplokus ar kādu burkānu un seleriju, iesaka "Bonappetit". Taču tas nav obligāti – mērcē tomātu saldumu var nomākt selerijas sīvums.
  • Ar marinara mērci jābūt pacietīgam – protams, to var pagatavot arī 20 minūtēs, taču tajā esošajiem dārzeņiem jābūt izšķīdušiem. Tāpēc rēķinies, ka mērce būs jāgatavo vismaz 40 minūtes, lai tā būtu viendabīgas konsistences.
  • Iejauc pastu mērcē, nevis mērci pastā. Tā kā pasta jeb latviski dēvētie makaroni satur cieti, tie sausina maltīti. Lai panāktu to, ka makaroni būs sulīgi, iejauc tos karstajā mērcē,
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!