Foto: Shutterstock
Visiem zināms, ka pesto tiek gatavots no bazilika un šo mērci ir vērts virtuvē turēt pa rokai, jo tā ir izmantojama gan kā piedeva krēmzupai, gan krāsnī ceptas vistiņas, makaronu, picas un daudzu citu ēdienu garšas uzlabošanai. Izrādās, pesto var pagatavot ne tikai no bazilika, bet arī no visu gadu veikala plauktos pieejamās rukolas. Zaļumu un ķiploku kombinācija šajā svaigajā, pavasarīgajā mērcē būs lielisks palīgs imunitātes stiprināšanai un palīdzēs dot pretsparu vīrusiem.

Salīdzinājumā ar bazilika pesto, rukolas pesto ir maigāks un tam nepiemīt tik intensīva garša, tādēļ tas patiks gan bērniem, gan tiem, kas nav sajūsmā par bazilika specifisko aromātu.

Lai mājās pagatavotu rukolas pesto, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 120 g rukolas;
  • 60 g Indijas riekstu;
  • 50 g cietā siera;
  • 150 ml olīveļļas (ne "extra virgin", jo tā var piešķirt pesto rūgtenu garšu);
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • sāls pēc garšas;
  • malti melnie pipari pēc garšas.

Riekstus apgrauzdē uzkarsētā pannā, līdz tie iegūst viegli brūnu nokrāsu. Bazilika pesto parasti tiek izmantoti ciedru rieksti, bet rukolas pesto labāk pievieno grauzdētus Indijas riekstus – tie ir ne vien lētāki, bet riekstu patīkamais saldums lieliski palīdz nomākt rukolas sīvo piegaršu. Vēl maigāku pesto iegūsi, izmantojot grauzdētas, lobītas saulespuķu sēkliņas.

Ķiploka daiviņas nomizo, sieru sagriez nelielos gabaliņos vai, ja tavs virtuves kombains vai blenderis nav īpaši jaudīgs,– labāk sarīvē.

Tad visas sastāvdaļas (izņemot eļļu) liec blenderī un mal, pakāpeniski pievienojot eļļu, līdz iegūsti viendabīgas konsistences masu.

Ātrai realizēšanai paredzēto pesto pildi nelielās, aizskrūvējamās burciņās, un uzglabā ledusskapī aptuveni divas nedēļas.

Atlikušo pesto vari likt saldētavā un sasaldēt kubiņos, atkausējot tos pēc vajadzības.

Kur izmantot pesto

Foto: Shutterstock

Sāc ar brokastīm – vari droši pievienot dažas piles pesto omletei vai izmanto sāļo pankūku pasniegšanai.

Pesto ir ideāli piemērots arī salātu aizdaram – piejauc pesto mērcei nedaudz etiķa, iemaisi salātos un pat visvienkāršākie salāti iegūs pavisam jaunu garšu.

Ja gatavo picu vai sāļo plātsmaizi, vari izmantot pesto tomātu mērces vietā.

Iejauc pesto bezpiedevu jogurtā, skābajā krējumā un pagatavo mērci dārzeņu salmiņiem vai pievieno nedaudz pesto biezpienam. Pievienojot pesto krēmsieram, iegūsi gardu smēriņu, ko ziest uz maizes. Vai arī ņem grauzdētu maizi, uzsmērē uz tās pesto un virsū liec šķēlēs sagrieztu tomātu un mocarellu.

Ja tev garšo ķiploku maize, tad ķiploku sviesta vietā karstai maizītei vari pārziest pesto.

Foto: Vida Press
Vēlies pavisam ātri baudīt vakariņas? Pievienojot pesto novārītiem rīsiem, makaroniem, grūbām, kuskusam vai bulguram, iegūsi gardu pamatēdienu.

Krāsnī ceptus vai tvaicētus dārzeņus samaisi kopā ar karoti pesto. Tev garšo ugunskurā cepti kartupeļi folijā? Krējumā vietā pamēģini tos baudīt kopā ar pesto mērci.

Foto: Shutterstock
Nebaidies pesto pievienot arī gaļai un zivīm. Tā ir lieliska un ātra marināde, kā arī ideāla piedeva jau pagatavotai gaļai vai zivij. Ja gatavo gaļas bumbiņas, iemaisi pesto maltajā gaļā vai pievieno mērcei, ar ko tās tiks pārlietas.

Pesto labi saskan arī ar zupām un sautējumiem. Īpaši labi aromātiskais pesto "atdzīvinās" ziemas zupas, kad nav pieejami daudzi garšaugi.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!