Foto: Shutterstock
"Reiz gadatirgū nopirku rabarberu sukādes, tās bija ļoti garšīgas – saldi skābenas. Kā tās pagatavot?" jautā Vitauts no Rojas.

Tikko sagriezti rabarberi žāvējot stipri saraujas, ir sausi un skābi. Lai tā nebūtu, rīkojas šādi: rabarberus nomazgā, nomizo un sagriež aptuveni 7–8 mm biezās šķēlītēs. Uzber cukuru (3 kg rabarberu, 1 kg cukura) un 24–36 stundas patur vēsā vietā, +12…+18°C temperatūrā, kamēr izveidojas sīrups. (Siltākā telpā sīrups var ieskābt.) Pēc tam rabarberus nokāš un žāvē elektriskajā žāvētājā +40…+45°C aptuveni diennakti, ik pa laikam mainot to atrašanās vietu, lai visas sukādes izžāvētos vienmērīgi. Ja vēlas mīkstākas sukādes, elektriskajā žāvētājā patur īsāku laiku. Savukārt sīrupu uzkarsē līdz +85°C un sapilda tīrās pudelēs.

Jāpiebilst, ka mājās gatavotām sukādēm ir mazliet citāda konsistence, jo lielražošanā ogas un augļus pirms žāvēšanas sasaldē, lai tajos labāk iesūktos cukurs. Ogas un augļi kļūst mīksti, sulīgi un žāvējot stipri nesaraujas. Būtiski, ka sasaldēšana notiek nevis -18 °C, aukstumā, kādā noregulēta lielākā daļa saldētavu, bet gan aptuveni -10 °C temperatūrā. Novērots, ka -18 °C apstrādāts produkts nav tik kvalitatīvs. Mājās gatavotās sukādes nebūs tik mīkstas kā veikalos vai gadatirgos iegādātās, bet iemanoties iespējams panākt labu rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!