Foto: Shutterstock

Pesto pavisam noteikti ir īsta vasaras mērce, kuru pievienojam ne vien itāļu virtuves šedevriem, bet arī svaigiem vasaras salātiem, grauzdiņiem un citiem labumiem. Ja gatavo bazilika pesto mājās, tad jāsaskaras ar to, ka zaļais gardums, tiekot pie gaisa malka, pēc kāda mirkļa zaudē savu koši zaļo krāsu. Ko darīt, lai to novērstu?

Viens no paņēmieniem – neliela daudzuma svaigi spiestas citronu sulas pievienošana. Tomēr ne vienmēr ir patika un gribēšana, to darīt. Eksperti no TheKitchn.com ir pārbaudījuši, un atklāj citu paņēmienu – bazilika lapiņu blanšēšanu.

Blanšēt bazilika lapas ir pavisam vienkārši – baziliku ber katliņā ar verdošu ūdeni, un apvāra pārdesmit sekundes, teiksim, ne ilgāk par 15, tā lai lapiņas ūdenī paspēj vien viegli apvīt. Pēc tam ar servēšanas karoti, kurai ir caurumi, zvejo lapiņas ārā un liek ledusaukstā ūdenī.

Pēc tam bazilika lapiņas nokāš, kārtīgi nosusina, lai nebūtu lieka ūdens, un gatavo pesto, kā ierasts – ar ciedru riekstiem, mandelēm vai citiem, pievienojot olīveļļu, cieto sieru un garšvielas. Taču jārēķinās ar to, ka šādi ieguvums būs skaistāka krāsa, tomēr garšas nianses atšķirsies. Blanšētā bazilika pesto būs zaļāks un krēmīgāks. Taču svaigā bazilika pesto – varbūt ne tik izteiksmīgs vizuāli, tomēr bagātāks ar bazilika garšu, kā arī aromātu.

Gatavo pesto glabā stingri noslēgtā burciņā. Delfi žurnāla Māja&Dārzs redaktore Zane Bitmane, kurai šīs mērces gatavošana ir teju ikdiena, iesaka burciņu pēc katras atvēršanas papildināt ar nelielu daudzumu olīveļļas. Tas palīdzēs pesto saglabāt konsistenci un neļaus tam izžūt, kā arī pesto ilgāk būs skaisti zaļš.

Bet nekad nevajag pārstāt eksperimentēt virtuvē! Gatavo pesto visas vasaras garumā, ne tikai no bazilika, bet arī citām sastāvdaļām, iedvesmojoties no kādas Tasty.lv atrodamās receptes:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!