Foto: Shutterstock

Ja ir kāda lieta, ar ko varam lepoties, tad tas ir medus – tepat Latvijā iegūts un bitenieku lolots. Vietējo produktu pieejamība ir labs iemesls, lai cukuru dažādās mīklās aizstātu ar medu. Kā to izdarīt, lai kūka gala rezultātā nebūtu pārāk salda?

Lai gan medus ir lielisks saldinātājs, jāatceras, ka tas nav tas pats cukurs. Dzidrais šķidrums ir krietni vien saldāks un tam ir izteikta, tikai medum raksturīga garša. Tomēr jaukākais, ko no medus pievienošanas kūkas mīklai vai kādai citai maltītei varam gūt – aromāts un garša. Pieneņu medus, liepziedu medus, pavasara ziedu medus, griķu medus, viršu medus – katrs no tiem ir īpašāks par citu. Tomēr, kas jāņem vērā, ja izlemts aizvietot receptē nepieciešamo cukuru ar medu?

Pirmkārt – medus ir daudz saldāks. Tāpēc, ja cukurs tiek aizvietots ar dzintaraino saldinātāju, tas būs nepieciešams krietni vien mazāk. Ja receptē nepieciešamas trīs ēdamkarotes cukura, tad tām pielīdzināma ēdamkarote medus. Ja medus ir ļoti salds, tad būs nepieciešama vien ceturtā daļa medus no noteiktā cukura daudzuma.

Medus sastāvā ir ūdens – tāpēc, ja liels cukura daudzums (vismaz 100 grami) tiek aizvietots ar medu, jārēķinās, ka proporcionāli būs jāsamazina mīklā izmantoto šķidrumu daudzums. Aptuveni piektā daļa no medus sastāva ir šķidrums, tāpēc – ja receptē tiek izmantoti 120 mililitri medus, pārējo šķidrumu masa jāsamazina par 30 mililitriem.

Ja mīklā medus, izmanto dzeramo sodu – tā kā medum piemīt skābuma īpašības, tas var panākt to, ka biskvīti un kūkas cepšanas laikā nepaceļas, kā tam būtu jābūt. Šo nelielo gatavošanas problēmu palīdzēs atrisināt soda – mīklai pievieno aptuveni tējkaroti, lai pēc cepšanas mīkla būtu skaisti poraina.

Medus karamelizējas ātrāk nekā cukurs – vēl viens aspekts, kas ir ļoti svarīgs, gatavojot kūkas un citus krāsnī ceptos gardumus. Lai nodrošinātos pret kūkas apdegšanu, portāla "TheKitchn" eksperti iesaka cepeškrāsns temperatūru samazināt par aptuveni 15 grādiem pēc Celsija. Tātad, ja cepšanai nepieciešama 200 grādus karsta temperatūra, to samazina līdz 185 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!