Foto: Shutterstock

Vasaras sezonā svaigie ķiploki ir neatsverama sastāvdaļa dažādās uzkodu mērcēs un gaļas marinādēs. Sasmalcinātu ķiploku pievienojam jogurta, krējuma un majonēzes mērcēm, kā arī vistas, liellopa un cūkas gabaliņiem, kas paredzēti grilēšanai. Kā pareizi sasmalcināt ķiploku, lai tas smaržotu un garšotu izcili?

Šim nelielajam darbiņam būs vajadzīgas vien dažas lietas – pats ķiploks, liels un parocīgs nazis, virtuves dēlītis un sāls (ieteicams – jūras sāls). Protams, ļoti ērti ir sasmalcināt ķiplokus ar ķiploku spiedi, tomēr ir reizes, kad vislabāko aromātu izvilināt no ķiploka daiviņas varēs tikai tad, ja to sakapās smalki jo smalki ar nazi.

Vispirms ķiploka daiviņu liek uz virtuves dēlīša un ar naža plakano virsmu saspiež. Tādā veidā no daiviņas nolobīsies miziņa. Ķiploka saspiešana pirms kapāšanas palīdz arī izvilināt no tā ķiploka sulu un aromātu.

Kad tas izdarīts, laiks ķerties pie smalcināšanas – ķiploku smalki jo smalki sakapā. To dara ar līganām kustībām, nazi pieturot ar plaukstas pamatni, lai tas vairākkārt "pārietu" pāri sīkajiem ķiploka gabaliņiem.

Pēc tam sasmalcinātajam ķiplokam pārkaisa sāli – tas palīdzēs iegūt pastai līdzīgu konsistenci. Šādā veidā sasmalcināts ķiploks būs daudz noderīgāks gatavošanai, jo ātrāk iejauksies ne tikai mērcēs un iesūksies gaļā, bet arī neapdegs uz pannas. Ķiploku vēl mazliet sasmalcina un saberž ar naža virsmu – kad iegūta pastai līdzīga konsistence, tas gatavs izmantošanai.

Dažas lietas, kas jāievēro:

  • Ja ķiplokam ir zaļš asniņš, tas jānogriež. Zaļie asni ir rūgteni un sabojās ķiploka garšu.
  • Jo smalkāk sakapāts ķiploks, jo spēcīgāka un izteiksmīgāka būs garša.
  • Ķiploku izmanto uzreiz pēc sagriešanas – jo ilgāk ķiploks stāvēs, jo rūgtenāk garšos un pazaudēs labās īpašības.
  • Ķiploku pannā apcep uz lēnas uguns, lai tas nesadegtu.

Lūk, lielisks video, kā ķiploku smalcināšana izskatās praksē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!