Foto: Vida Press
Ziemassvētku gaidīšanais laiks ir īstais brīdis, lai palutinātu ģimeni un piesmaržinātu māju, izcepot gardus cepumiņus, kuru garšu un smaržu maziem kumosiņiem izbaudīt pie siltas tējas vai kafijas. Turklāt cepumi ir tie kārumi, kuru garšu un izskatu piemērotā traukā, izvēloties pareizo uzglabāšanas metodi, var ilgāku laiku saglabāt teju nemainīgu.

Mēs, sekojot "Kuking" speciālistu padomiem, noskaidrojām, kas darāms, lai tavi iemīļotākie cepumi jau pēc pāris dienām nekļūtu bezgaršīgi un nezaudētu kraukšķīgumu.

Mīkstu cepumu uzglabāšana

Foto: Vida Press

Starp cepumiem ievieto atbilstoša lieluma cepamā papīra loksnes un liec tos cieši aizvākojamā skārda vai kartona kārbā vai burkā. Ja cepumi sāk sažūt, ievieto traukā pāris šķēles svaiga ābola vai pāris daiviņas apelsīna vai mandarīna un cieši aizvāko trauku. Pēc diennakts augļus no trauka jāizņem, jo jau būs paveikuši savu darāmo, novēršot cepumu sažūšanu.

Kraukšķīgu cepumu uzglabāšana

Foto: Vida Press

Šādu cepumu uzglabāšanai vispiemērotākais būs trauks ar cieši nenoslēdzamu vāku, kas nodrošinās gaisa piekļuvi un liekā mitruma izgarošanu. Ja telpā, kurā cepumi tiek uzglabāti, gaiss ir pārāk mitrs, cepumi var kļūt kļūst mīksti. Lai atgrieztu cepumiņiem kraukšķīgumu, ievieto tos uz 5 minūtēm līdz 150 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.

Cepumu ar glazūru uzglabāšana

Foto: Shutterstock

Kolīdz pārliecinies, ka cepumu glazūra ir pilnīgi sastingusi, ar glazūru pārklātus cepumus uzglabā līdzīgi kā mīkstos cepumus. Tikai nav ieteicams vienā traukā ievietot pārāk daudz cepumu.

Kā sasaldēt cepumus ilgstošai uzglabāšanai

Cepumus var sasaldēt, rūpīgi ietinot tos folijā un ievietojot plastmasas kastītē vai vairākkārt aiztaisāmā celofāna maisiņā, uz kura atzīmēts iepakošanas datums. Šādi sagatavotus cepumus vari uzglabāt saldētavā 6 – 12 mēnešus.

Lai sasaldētu ar cukura vai šokolādes glazūru pārklātus cepumus, no sākuma tos ir ieteicams izvietot uz restītēm vai dēlīša, tad ielikt saldētavā, un tikai tad, kad cepumi ir pilnīgi sasaluši, iesaiņot tos maisiņā vai kastītē tālākai uzglabāšanai.

Pirms lietošanas cepumus izņem no saldētavas, izpako un ļauj tiem 20 – 30 minūtes "atdzīvoties", lai sasniegtu istabas temperatūru.

Atceries: saldētavā drīkst likt tikai pilnīgi atdzesētus cepumus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!