Foto: Shutterstock

Ja nedēļas nogalē sanācis no laukiem vai tirgus pārvest svaigus sīpolus, jaunos kartupeļus un pirmās bietes, tad šis padoms būs tieši laikā. Lai dārzeņi ilgāk saglabātos gluži tādi, kā izņemti no dobes, svarīgi ievērot pareizus uzglabāšanas apstākļus. Kur tad ir īstā vieta katram dārzenim?

Kartupeļi – tiklīdz kā izrok no vagas, kartupeļus notīra no zemes paliekām. Pēc tam kartupeļiem ļauj apžūt. Dārzeņus glabā tumšā un vēsā vietā (piemēram, virtuves plaukts zem izlietnes), plastmasas vai pītajā groziņā, derēs arī papīra maiss. Jāizvairās kartupeļus glabāt kopā ar sīpoliem, jo tie veicina kartupeļu bojāšanos.

Bietes – bietēm nogriež lapu kātus, noslauka zemes paliekas. Svarīgi – dārzeņus nemazgā! Bietes glabā kādā bļodā vai traukā, virsū uzklājot dvielīti (derēs arī papīra dvieļi). Ledusskapī tās nav nepieciešams likt, pietiks ar kādu tumšu un vēsu vietu.

Burkāni – burkāniem nogriež kātiņus un noslauka zemi. Glabā vēsā vietā ledusskapī – dārzeņu atvilktnē vai kādā zemākā plauktā. Lai burkāni neapvītu un būtu kraukšķīgi, tiem vajadzīgs mitrums, tāpēc tos var ievīstīt mitrā virtuves dvielītī vai glabāt traukā, kura pamatnē izklāts mitrs papīra dvielis.

Ķiploki – no zemes izraktos ķiplokus vispirms dažas dienas pakaltē saulē vai sausā vietā. Pēc tam ķiploku galviņas notīra no zemes. Glabā tumšā un vēsā vietā, derēs arī groziņi vai papīra turzas, lai tiem piekļūtu gaiss.

Sīpoli – pēc izrakšanas no dobes, arī sīpoliem ļauj pāris dienas kaltēties saulē vai siltā vietā. Pēc tam notrauc lieko zemi un glabā sīpolus kādā tumšā un vēsā vietā, vislabāk groziņā, jo tiem ir nepieciešama gaisa cirkulācija. Sīpolus ieteicams neglabāt kopā ar citiem dārzeņiem.

Redīsi – redīsiem nogriež lapas, noslauka vai nomazgā. Glabā traukā ledusskapī, dārzeņu atvilktnē. Lai tie saglabātos ilgāk kraukšķīgi, traukam virsū uzklāj mitru dvielīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!