Foto: Shutterstock
Tuvojas svētku laiks, kad vairāk ejam ciemos vai uzņemam viesus. Un vairāk arī dāvinām – bieži vien konfektēs un šokolādi, tādēļ daudziem mājās veidojas iespaidīgi saldumu uzkrājumi. Vai zināji, ka, uzglabājot šokolādi ilgāk par derīguma termiņu, kas norādīts uz iepakojuma, produktā var izveidoties cilvēka organismam nevēlami mikrobi?

Ēst vienmēr iesaka tikai istabas temperatūras šokolādi. Lai šokolāde sniegtu patiesu garšas baudījumu ar savu īsteno smaržu un izsmalcinātajām garšas niansēm, tai nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Pietiks atcerēties trīs lietas par šokolādes uzglabāšanu – komentē "Fazer" pārstāve Baiba Gulbe.

Pievērs uzmanību derīguma termiņam


Jo mazāk piedevu un tauku, kā arī lielāks kakao sastāvs, jo ilgāks ir šokolādes uzglabāšanas laiks. Tumšo šokolādi var uzglabāt līdz pat astoņiem mēnešiem. Īpaša uzmanība jāpievērš šokolādēm ar piedevām, piemēram, riekstiem un rozīnēm. Tās nedrīkst turēt līdzās augļiem un dārzeņiem, jo tajos mēdz būt tārpi. Ilgākā periodā un neievērojot uzglabāšanas noteikumus, šokolādi var iekārot arī pārtikas svilnis un citi mājas kukaiņi. Drošības labad šokolādi var ievietot noslēgtā traukā vai papildus iepakojumā. Savukārt balto šokolādi neiesaka glabāt ilgāk par mēnesi, jo tā ir vistreknākā šokolāde, kuras sastāvā vispār nav kakao masas. Šokolādes konfektes ar pildījumu nav ieteicams glabāt ilgāk par divām nedēļām.

Foto: Shutterstock

Neturi šokolādi ledusskapī bez vajadzības


Šokolādi nav ieteicams glabāt ledusskapī. Temperatūras maiņas ietekmē veidojas, tā sauktā, sarma uz šokolādes – no tās atdalās kakao sviesta kristāli, paaugstinās ūdens saturs, un izšķīdušais cukurs pēc iztvaikošanas veido cukura kristālus, kas izskatās pēc sarmas. Šāda šokolāde ir mainījusi savu garšu un smaržu, taču cilvēka organismam nav bīstama. Karstā laikā vai ļoti siltās telpās (virs 22*C), šokolādi pirms tam labi ietinot gaisu necaurlaidīgā materiālā, var uzglabāt ledusskapī – svarīgi nodrošināt, lai šokolāde nepiesūcas ar ledusskapja aromātiem.

Foto: Shutterstock

Šokolādei patīk vēsa un tumša vieta


Vislabāk šokolādi uzglabāt pavēsā, tumšā vietā ap 18*C un ar mitruma līmeni zem 50 procentiem. Šokolāde viegli uzsūc smaržas, tāpēc ieteicams to glabāt slēgtā iepakojumā (neatvērt folija papīru pirms šokolādes lietošanas) un tālāk no spēcīgi smaržojošām garšvielām. Noteikti neturiet šokolādi blakus radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kā arī nepakļaujiet to tiešai saules staru ietekmei – šokolāde kusīs un mainīs garšas īpašības, kā arī izskatu.


Parasti uz iepakojuma ir norādīti ieteicamie uzglabāšanas apstākļi – ja tie ir ievēroti gan veikalā, gan mājās, šokolāde nemainīs ne savu garšu, ne izskatu. Der atcerēties, ka kvalitatīva šokolāde ir ar augstu uzturvērtību – bagāta ar šķiedrvielām, magniju un kāliju, tās sastāvā ir dzelzs, kalcijs, cinks, fosfors, D, E, H (biotīns) un B12 vitamīns.

Lai tu zinātu, kā garšīgi likt lietā saldumu atvilktnes krājumus, lūk, 17 lieliskas receptes šokolādes izmantošanai.

Mīkstie šokolādes cepumi ar zemesriekstiem

Sulīgi tumšās šokolādes cepumi ar zemesriekstu gabaliņiem būs gards našķis pie aromātiskas zāļu tējas vai kafijas tases. Recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".

Lasīt vairāk

Svaigi banāni tumšajā šokolādē

Pavisam vienkārši pagatavojams gardums reizēm, kad gribas ko saldu un garšīgu. Vajadzēs vien pāris banānus un mazliet izkausētas šokolādes, lai pagatavotu šīs svaigās "konfektes".

Lasīt vairāk

Trīskāršā šokolādes kūka

Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Karstā šokolāde uz karotītes – kā mājās pagatavot izkausējamo gardumu

Tā kā drēgnais laiks nekur vēl neatkāpjas, karsti un sildoši dzērieni joprojām ir aktuāli. Viens no gardākajiem aukstā laika dzērieniem visnotaļ ir karstā šokolāde. Ērts veids sildošajam dzērienam ir ar šokolādi uz kociņa vai karotītes, ko iemērkt uzsildītā pienā. Šo gardumu nebūt nevajag pirkt veikalos par bargu naudu – atliek izkausēt šokolādi mājās, pievienot tai garšvielas un ielikt formiņā karotītes, uz kurām šokolāde sacietēs. Kā tās pagatavot?

Lasīt vairāk

Gardākie šokolādes brauniji

Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.

Lasīt vairāk

Klasiskais šokolādes suflē

Ikvienu svētku galdu izrotās šokolādes deserta suflē. Tas ir ļoti maigs un gaisīgs, to ir vieglāk izcept nekā pasniegt. Ēdājiem jābūt ļoti disciplinētiem un līdzko suflē ir galdā, tas ir jāēd, jo tam atdziestot, tas saplok.

Lasīt vairāk

'Melnais princis' ar šokolādi

Torte "Melnais princis" ar šokolādi - derēs mazām un lielām viesībām.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes brūnītis ar kraukšķi

Mīksta, drupana un ar kraukšķi - tāda ir šī šokolādes plātsmaize, kas no saldumu šķīvja pazūd ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Pufīgie virtuļi ar šokolādes glazūru

Parastie virtuļi ar šokolādes glazūru - īpaši gaidīts kārums bērnu ballītēs.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādes glazūrā

Saldie sieriņi ar maigu, krēmīgu biezpiena pildījumu, ko ieskauj šokolādes glazūra, ir daudzu kārumnieku iecienīts našķis. Izrādās, biezpiena sieriņus itin vienkārši var pagatavot mājās – lai to paveiktu, būs nepieciešamas vien silikona formiņas un pāris vienkārši produkti. Recepti iesaka lasītāja Dina Janulēviča.

Lasīt vairāk

Kārdinošās šokolādes pankūkas

Svētku dienas ir kā radītas tam, lai brokastīs sevi un citus mājiniekus, viesus palutinātu ar ko nebijušu. Un kāpēc gan tās nebūtu grēcīgi gardas šokolādes pankūkas, kas pasniegtas ar bagātīgu sāļās karameles mērci vai ievārījumu no krājumiem?

Lasīt vairāk

Elementārais šokolādes kēkss iesācējiem

Šokolādes kēkss, kurš sanāks pat iesācējiem.

Lasīt vairāk

Fondanti - kūciņas ar šokolādes pildījumu

Visgardākās franču fondanti - kūcijas ar šokolādes pildījumu, pasniegtas karstas ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

'Mole'- pikanta tumšās šokolādes mērce meksikāņu gaumē

'Mole' ir Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu, kuru vēl vairāk paspilgtina garšvielas. Šī mērce ir lielisks papildinājums gaļas, it īpaši liellopa gaļas, ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās šokolādes bumbiņas ar maršmeloviem

Salds un kraukšķīgs našķis, kura pagatavošanai vajadzīgas vien četras sastāvdaļas, un mazliet roku veiklības. No Izkausētiem gaisīgajiem zefīriem jeb maršmeloviem un mazliet kraukšķīgu brokastu pārslu sanāks gardas šokolādes bumbiņas.

Lasīt vairāk

Banānu un šokolādes mafini

Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.

Lasīt vairāk

Šokolādes 'brunete' ar augļiem un divu veidu riekstiem

Daudzu iecienīto šokolādes "bruneti", var pagatavot vēl gardākā versijā, masai pievienojot sulīgus augļus un divu veidu riekstus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!