Foto: Shutterstock
Mīkstais un svaigais panīrs ir siers, kas indiešu virtuves ēdienos sastopams bieži. To visbiežāk pievieno tieši sildošajam indiešu ēdienam karijam. Panīru, protams, var atrast arī veikalu plauktos, taču mājās to pagatavot ir tik vienkārši, ka grēks nepamēģināt. Vēl jo vairāk, ja tam nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.

Lai mājās pagatavotu šo staipīgo un svaigo sieru, vajadzēs nepasterizētu pilnpienu, kādu pārīti citronu un mazliet sāli garšai. Bet gatavošanai pietiks ar lielu katlu, biezu marli un kulinārijas termometru, lai pārliecinātos, ka viss norit kā pa diedziņu. Pēc "Thekitchn" pamācības, panīra gatavošanai vajadzēs aptuveni divus litrus pilnpiena, 60 mililitrus tikko spiestas citronu sulas un kādu tējkaroti sāls.

Vispirms katlā uzkarsē pienu uz vidējas uguns. Tam jāļauj pavisam viegli burbuļot tā, lai termometrs rādītu ne vairāk par 93°C. Ik pa laikam pienu apmaisi, lai tas nepiedegtu. Kad tas būs pietiekami uzkarsis, veidosies sīkas putiņas un no tā pacelsies garaiņi. Uzreiz pēc tam katlu nocel no plīts un iemaisi pienā citronu sulu. Tas palīdzēs atdalīties piena sūkalām, bet pats piens pārvērtīsies biezpienam līdzīgos kunkuļos.

Pienam ļauj nostāvēties 10 minūtes, lai biezpiens un sūkalas veiksmīgi nodalītos. Ja pēc šī laika katlā nav manāmas dzeltenās sūkalas, pienam var pievienot vēl kādu ēdamkaroti citronu sulas un nogaidīt. Kad biezpiens atdalījies, sūkalas nokāš traukā caur marli. Kad biezpiens marlē, audumu aiztin ciet un izspiež liekās sūkalas. Vēl labāk, ja marli var iekarināt un ļaut sūkalām pamatīgi notecēt pašām.

Kad sūkalas pēc kāda laiciņa notecējušas, vēl mīkstajā sierā iemaisa sāli pēc garšas. Panīru ievieto atpakaļ marlē un saplacina garenu un aptuveni 2 centimetrus biezu. Tam virsū uzliek šķīvi un kādu smagāku gurķu burku, un ievieto ledusskapī vismaz uz 15 minūtēm. Pēc tam, kad panīrs nopresēts, to var ēst uzreiz vai uzglabāt ledusskapī pat divas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!