Foto: Shutterstock

Vieni no pirmajiem zaļumiem, kas pavasarī parādās malu malās, ir nātres, kas var sagādāt nepatīkamus brīžus, ja tām pieskaramies ar kailām rokām. Taču dzēlīgās nezāles var būt arī itin noderīgas, jo, pareizi sagatavojot, tās var gardu muti noēst veselīgos salātos vai zupā.

Plūcot jaunās nātres, lieti noderēs gumijas cimdi, kas pasargās rokas no sadzelšanas. Ja tomēr gadījies sadzelties, labi līdzot zirgskābenes, kas parasti aug turpat netālu no nātrēm. Jānoplūc lapa un viegli jāierīvē sadzeltā vieta, iesaka laikraksta "Latgales Laiks" pūra lādes padomu veidotāji. Šādiem mērķiem var izmantot arī pētersīļa vai gurķa lapu. Ja nekas nav pie rokas, tad nekas cits neatliek kā uzspļaut sadzeltajai vietai, jo siekalas ir pārsteidzoši iedarbīgs dziedinošs līdzeklis. Pēc tam sadzelto vietu nomazgā un uzmanīgi nosusina, bet nerīvē.

Saplūktās nātres rūpīgi jānomazgā, jo ūdens noskalos gan zemes atliekas, gan arī lielāko daļu mazo, kodīgo matiņu. Lai atbrīvotos no atlikušajiem dzelonīšiem, nātres met katlā ar verdošu ūdeni un vāra aptuveni 3-5 minūtes, tad noskalo zem auksta ūdens strūklas - aukstais ūdens apturēs vārīšanos un saglabās auga zaļo krāsu. Nātres uzliek uz papīra salvetes vai dvielīša un izspiež visu lieko ūdeni, tad glabā saldētavā līdz brīdim, kad tās grib lietot. Šādas noplaucētas nātres var izmantot līdzīgi kā spinātus.

Nātru zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Aplūkot recepti

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Aplūkot recepti

Nātru salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Aplūkot recepti

Nātru salāti ar mārrutkiem un tomātu sulu

Foto: Shutterstock

Aplūkot recepti

Kartupeļu un zaļumu biezenis

Foto: Shutterstock

Aplūkot recepti

Kur likt nezāles? Uz šķīvja un vēderā! Trīs interesantas receptes

Kamēr liela daļa domā, ko iesākt ar nezālēm, kas šādā siltā un mitrā laikā kuplo īpaši neatlaidīgi, blogere un svaigi izdotās grāmatas "Zaļās receptes" autore Ilze Lipska ravēšanu un cīņu ar nezālēm aicina uztvert nevis kā apnicīgu pienākumu, ko veic, lai izaudzētu burkānus, bet gan kā iespēju vienlaicīgi izaudzēt burkānus un salasīt salātus pusdienām.

Aplūkot recepti

Nātru pesto

Aplūkot recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!