Foto: Shutterstock
Novembris ir kāpostu skābēšanas mēnesis. Turklāt tos ir ļoti viegli ieskābēt arī mājas apstākļos. Pašam skābējot kāpostus, tu vari izvēlēties, ko garšas dažādības nolūkos tiem pievienot un ko - ne, par ķīmiskajiem konservantiem vispār nerunājot, kuru pievienošanas nepieciešamība rūpnieciski skābētajiem kāpostiem ir man neatminama mīkla.

Mājas apstākļos kāposti nav jāskābē uzreiz mucā, var ieskābēt arī tikai vienu vai divas trīslitru burkas. Mūsu ģimenē kāpostus cenšas skābēt jaunā mēnesī, tad tie ir kraukšķīgi un piemēroti salātiem. Vecā mēnesī skābēti kāposti sanāks mīksti.

Lai skābētu kāpostus, būs nepieciešama kāpostgalviņa, apmēram divi vai trīs burkāni, sāls, lauru lapa un piparu graudi. Kāpostiem burkānus var arī nepievienot, bet, ja tos izmanto, izvēlas pēc iespējas saldākus burkānus. Noteikti burkānu vajag pagaršot. Ja tas nav salds un ir bezgaršīgs, tādu burkānu labāk nepievienot.

Sagatavošana

Ļoti ērti būs strādāt, vai nu visu liekot lielā bļodā, vai uz tīra virtuves galda. Kāpostgalviņai noņem ārējās lapas un, ja nepieciešams, nomazgā, izgriež bojātās vietas un nosusina. Pēc tam kāpostu pārgriež uz pusēm un smalki saēvelē. Tiem, kam nav ēvelītes, ļoti noderīgs būs mizojamais nazītis ar horizontālu asmeni. Kacenu neēvelē. Ja ēvelēšanas laikā nokrīt kādas lapas, tās pēc tam ar nazi sagriež smalkās skaidiņās.

Burkānus pēc izvēles ēvelē vai nu ar smalko rīvi, vai rupjo rīvi. Šoreiz tas ir gaumes jautājums - cik smalki sarīvēti burkāni kuram patīk. Kāpostiem pa virsu liek burkānus un visu uzmanīgi izcilā, samaisa. Nekādā gadījumā nedrīkst kāpostus spaidīt, mīcīt un ņurcīt.

Skābēšana

Ņem tīru trīslitru vai divlitru burku, kuru pirms lietošanas var izplaucēt ar verdošu ūdeni. Kāpostus, kas sajaukti ar burkāniem, blīvi ieliek burkā, tomēr cenšoties kāpostus īpaši nespiest.

Burku liek šķīvī, lai skābējumam būtu, kur notecēt, jā pārlīs pāri malai. Gatavo sālījumu. Lieto ūdeni, kas nav nedz auksts, nedz silts, tam jābūt istabas temperatūrā. Var izmantot parastu filtrētu ūdeni, tam nav jābūt vārītam ūdenim. Ūdenim pievieno lauru lapu, piparu graudus un, pēc garšas, sāli, maisa, līdz sāls izšķīdusi. Ūdenim jābūt pasāļam, bet ne ļoti sāļam.

Sālījumu lej pāri kāpostiem, lej tik daudz, līdz sālījums pilnībā nosedz kāpostus un ir tiem pāri apmēram centimetru. Ar nazi papildus caurdur kāpostus, lai ūdens iesūktos visās spraudziņās, un, ja nepieciešams, pielej vēl sālījumu.

Burku atvērtā veidā atstāj virtuvē uz galda istabas temperatūrā. Kāposti būs ieskābējušies pēc apmēram trīs dienām (ja telpas vēsākas, būs vajadzīgas četras dienas). Katru dienu ik pa laikam, kad burkai iet garām, ar nazi izbaksta kāpostus, lai izlaistu no sālījuma gaisu. Skābšanas laikā var parādīties putas, bet tas nav nekas slikts, kaut kas var arī iztecēt no burkas, kas uzkrāsies apakšā paliktajā šķīvī.

Uzglabāšana

Pēc trīs dienām pagaršo kāpostus. Ja tie sasnieguši vajadzīgo skābumu, burkai uzliek vāku un glabā ledusskapī. Ja tos turpinās turēt istabas temperatūrā, kāposti pārskābs.

Kad kāposti ieskābēti un trīs dienas pagājušas, pagatavo kādu no Tasty pavārgrāmatas skābo kāpostu maltītēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!