Foto: Shutterstock
Cik cilvēku, tik viedokļu par to, kā ilgāk saglabāt svaigu maizi. Vieni vīpsnā par tiem, kas maizi tur ledusskapī, citi uzskata, ka tai vieta tikai un vienīgi polietilēna masiņā. Varbūt taisnība ir gan vieniem, gan otriem?

Galvenais ļaundaris - pelējums

Visbiežāk savlaicīgi neapēsta maize sapelē. Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98◦C, bet maizes garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka - aptuveni 180◦C. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā. Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē. Tam patīk gan kārtīgs karstums (25-30◦C), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75-80%).

Baltmaize vispirms

Ātrāk sāk pelēt baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas, jo tieši piedevas piesaista vairāk ūdens un rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai. Savukārt rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums.

Jāpiebilst, ka vasara un rudens ir gadalaiki, kuros maize pelē visbiežāk, jo gan karstums, gan liels gaisa mitrums veicina pelējuma rašanos, portālam Tasty.lv norāda Latvijas Maiznieks valdes loceklis Artūrs Ilziņš.

Vislabāk – slēgtā traukā vai maizes kastē

Maize nav kartupelis un tā nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai. Pat, ja izdodas izvairīties no pelējuma, maize vienkārši var sacietēt. Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Turklāt maizes trauku vai kasti regulāri, vismaz reizi nedēļā, nepieciešams izmazgāt un izžāvēt.

Ja maizīte tiek uzglabāta iepakojumā, to nekādā nevajag turēt uz palodzes vai jebkur citur, kur ir tieši saules stari. Pretējā gadījumā karstumā iepakojumā veidojas mitrums, kas rada kondensātu, maize paliek mitra un pelējums ir klāt. Savukārt, ja maize ir nopirkta bez iepakojuma, rudzu un baltmaize ir jāglabā atsevišķi viena no otras. Pretējā gadījumā riskējat ēst baltmaizi ar rudzu maizes piegaršu un otrādi.

Saldētava ilgēdājiem

Ja nu ir skaidrs, ka mājās maizes ir par daudz un tuvākajās dienās to neizdosies apēst, visprātīgāk būtu to likt saldētavā. Tad tikai jāatceras to savlaicīgi izņemt no saldētavas, jo maizei būs nepieciešamas aptuveni 8 – 10 stundas, lai tā būtu ēdama, svaiga un smaržīga.

"Ledusskapis ir samērā populāra vieta, kur glabāt maizi, taču mūsu eksperti uzskata, ka tā nebūt nav labākā alternatīva. Iespējams, karstā vasarā, tas ir risinājums, taču ne visu gadu. Arī polietilēna maisiņš ir viens no populārākajiem maizes uzglabāšanas veidiem, jo tādā veidā tā ilgāk paliek mīksta, taču jāatceras, ka tiešos saules staros tā nav uzglabājama," stāsta maiznieks.

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs
Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Olīvu un sēkliņu maize

Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar tomātu salsu

Foto: Publicitātes foto
Grauzdētas maizītes ar tomātu salsu, kas pagatavota no svaigiem tomātiem un zaļumiem - labs dienas sākums!

Lasīt vairāk

Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado

Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Grauzdiņu sacepums ar četru sieru mērci

Foto: Shutterstock
Vienkāršām un ātrām vakariņām - franču maizes sacepums ar četru sieru mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!