Foto: Shutterstock
Izrādās, ēdiena garšu var uzlabot ne tikai šķipsna sāls. Ir arī citi paņēmieni, par kuriem mēs ikdienā pat neiedomājamies. Atklāsim 10 vienkāršus "knifiņus", kā vari ātri piešķirt pat visikdienišķākajam ēdienam jaunas, patīkamas garšas nianses.

Ķiploki un sīpoli

Ja ķiplokus un sīpolus sasmalcināsi ilgu laiku pirms to pievienošanas ēdienam, daļa to sastāvā esošo ēterisko vielu tiešā nozīmē izkūpēs gaisā, piepildot virtuvi ar asu un ne pārāk patīkamu aromātu. Tādēļ labāk smalcini šos dārzeņus mirkli pirms izmantošanas vai arī turi tos sodas - ūdens maisījumā (1 tējkarote sodas uz glāzi ūdens). Šis šķīdums mazinās sīpolu un ķiploku sīvumu, tikai neizmirsti tos pirms pievienošanas ēdienam noskalot.

Tomātu mīkstums

Daudzas receptes iesaka izmantot tikai tomāta stingro daļu, atbrīvojoties no sulīgās sēklotnes. Bet tieši sēklotnei piemīt visizteiktākā garša un šim dārzenim raksturīgais aromāts, tādēļ mēs iesakām šoreiz neņemt vērā receptes norādes, jo ēdiena garša no tā tikai iegūs.

Svaigas taukvielas

Augu un piena tauki un eļļas pēc kāda laika zaudē labās garšas īpašības, kļūstot rūgti un nebaudāmi. Šādu produktu pievienojot ēdienam, neatgriezeniski sabojāsi tā garšu. Lai palēninātu bojāšanās procesu, vajag maksimāli samazināt skābekļa piekļūšanu taukvielām. Lielāku daudzumu saldkrējuma sviesta vari sadalīt mazākās porcijās un uzglabāt saldētavā, riekstu sviestu – ledusskapī, bet augu eļļas – tumšā, vēsā vietā.

Karsta panna

Atceries, ka vairumā gadījumu produkti ir jācep iepriekš kārtīgi sakarsētā pannā, jo pannas temperatūra strauji mazinās, līdzko uz tās tiek uzlikts cepamais produkts. Ja vēlies saglabāt gaļas un dārzeņu sulīgumu, liec tos pannā tikai tad, kad uzkarsētā taukviela jau burbuļo. Ja cep, neizmantojot taukvielas, pagaidi, līdz panna sāk viegli dūmot.

Slepenais "ierocis" – cukurs

Ja vien kāda iemesla pēc neesi kaismīgs cukura pretinieks, tad turpmāk, gatavojot gaļu, zupas, dārzeņus, sautējumus un citus ēdienus, nebaidies tiem pievienot krietnu šķipsnu cukura. Izrādās, tas ir daudzu šefpavāru iecienīts paņēmiens, jo cukurs, kombinācijā ar sāli, piešķir ēdienam daudz izteiktāku garšu.

Garšvielas

Lai piešķirtu garšvielām un kaltētiem garšaugiem spēcīgāku aromātu, tos ieteicams pirms pievienošanas ēdienam 1-2 minūtes izkarsēt eļļā vai sviestā. Šis paņēmiens jau izsenis tiek izmantots Ajūrvēdas virtuvē. Ja receptē norādīts, ka garšvielas jāpievieno gatavošanas beigās, pievieno tās 1-2 minūtes pirms ēdiens ir gatavs.

Pannas "atvārījums"

Gatavojot zupu vai sautējumus, bieži vien receptē tiek norādīts, ka dārzeņi un gaļa iepriekš jāapcep. Cepšanas procesā pannā radušos aromātisko, brūno piedeguma garoziņu un produktu gabaliņus var izmantot ēdiena garšas uzlabošanai. Karstajā pannā lej ūdeni, vīnu vai tasi buljona un, piepalīdzot ar koka lāpstiņu, noskrubini piedegušos labumus - pannas "atvārījumu" vari izmantot kā pamatu mērcei vai pievienot to gatavotajam ēdienam.

Aizmirsti par steigu!

Par ideālu pīrādziņu, maizes un citu konditorejas izstrādājumu gatavību liecina to zeltaini brūnā krāsa. Mūsdienās praktiski visu modeļu cepeškrāsnīm ir stikla durtiņas, kas ļauj konstatēt gatavības pakāpi, nevirinot krāsni. Tieši ziņkārība un straujā temperatūras maiņa bieži vien ir par iemeslu tam, ka cepiens neatgriezeniski saplok.

Sojas mērce un anšovi

Abi šie produkti satur lielu glutamīna daudzumu. Izrādās, daudzu peltā glutamīna skābe dabiskā veidā ir sastopama dažādos produktos (dabiski raudzēta sojas mērce, anšovi, tomāti, jūras aļģes, nogatavināts siers u.c.) un tieši tā rada slaveno "umami" jeb piekto garšu. Tādēļ neliels daudzums sojas mērces vai sasmalcinātu anšovu jūtami uzlabos mērces, sautējuma vai jebkura cita ēdiena garšu.

Zaļumi

Stingros zaļumus – timiānu, rozmarīnu, salviju, majorānu, pievieno gatavošanas sākumā, jo šādi ēdiens maksimāli uzsūks zaļumu aromātu. Šos zaļumus vari sasiet saišķītī, ko gatavošanas beigās varēsi viegli izņemt un izmest.

Baziliku, pētersīļus, dilles, koriandru un lociņus ēdienam pievieno mirkli pirms gatavošanas beigām vai ber šķīvī tieši pirms pasniegšanas, pretējā gadījumā šie maigie zaļumi zaudēs savu spilgto krāsu un aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!