Foto: Shutterstock
Ja vēlies pagatavot izcili gardu siļķi "kažokā" vai rolmopšus, ko celt galdā ar kūpošiem kartupelīšiem, prātīgāk būs izmantot vēl nesadalītas sālītās siļķes, jo tās ir gan gardākas, gan lētākas. Vienīgais šo zivju mīnuss ir asakas – katra saimniece zina, cik kaitinoša un laikietilpīga var būt "nabaga" siļķes mocīšana, cenšoties ar naža un dakšiņas vai pat pincetes un lupas palīdzību izknibināt no zivs katru vissīkāko asaciņu. Izrādās, ir kāds triks, kas var šo nogurdinošo procesu padarīt ne vien ievērojami ātrāku, bet pat izklaidējošu.

Iesākumā rīcības plāns ir tāds kā parasti – sālītajai siļķei atdali galvu, pārgriez vēderu un iztīri iekšas.

Tad visā mugurkaula garumā veic iegriezumu un attīri zivi no ādas.

Kad tas paveikts, sākas interesantākā daļa – zivs attīrīšana no asakām. Izrādās, to var paveikt vien ar pāris veiklām roku kustībām. Iesākumā piecelies no krēsla, jo veicamajās darbībās nāksies pielietot dažus akrobātiskus elementus.

Atdali zivs astes spuru divās daļās un stingri saņem katru savā rokā. Tad ar veiklu kustību vienreiz apgriez zivi ap tās asi un, sākot no astes, sāc plēst vaļā, priecājoties par to, ka asakas atdalās tik viegli, gluži kā uz burvju mājienu.

Kad darbiņš būs paveikts, vienā rokā tev paliks puse siļķes bez asakām, otrā rokā esošo zivs pusi atliks vienkārši pārplēst uz pusēm, atdalot mugurkaulu ar visām asakām. Tas arī viss!

Lai visas aprakstītās darbības būtu vēl vienkāršāk saprotamas un paveicamas, noskaties šo nepilnu minūti garo video.

Komentāros pastāsti, kā tev izdevās šo padomu realizēt praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!