Foto: Shutterstock
Svaigas zivis nenoliedzami ir garšīgs, bet ļoti kaprīzs produkts. Gada siltajos mēnešos pareiza zivju uzglabāšana ir īpaši svarīga, jo, rīkojoties neapdomīgi, zivis, kā arī jūras veltes, var sabojāties pat pāris stundu laikā. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kā zivis pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigas.

Viens no drošākajiem viediem, kā izvairīties no tā, ka zivis sabojājas, ir – tās pagatavot uzreiz pēc pārnešanas mājās. Ja tas neietilpst tavos plānos, tad vēl viens drošs un pārbaudīts variants ir saldētas zivis vai jūras veltes, ko var ievietot ledusskapja saldētavā un atkausēt neilgi pirms plānotās maltītes gatavošanas.

Ja tomēr vēlies iegādāties svaigas zivis, tad sniegsim padomus, kā saglabāt zivis svaigas pat vairāku dienu garumā, izvairoties no saindēšanās riska vai dārgā loma izmešanas mēslainē.

Pirmais veiksmes priekšnosacījums, protams, ir kvalitatīva, svaiga produkta izvēle veikalā vai tirgū. Kā noteikt, vai zivs tiešām ir pirmā svaiguma? Pirmais nosacījums – ieskaties tai acīs. Tām ir jābūt dzidrām, nevis duļķainām. Pārējās svaigas zivs pazīmes uzskaitījām šajā rakstā.

Neuzglabā zivis plastmasas maisiņā

Maisiņš, protams, ir labs veids, kā zivis attransportēt līdz mājām, bet nepavisam nederēs ilgstošai to uzglabāšanai. Tādēļ, nonākot mājās, izņem zivis no maisiņa, ietin vaska papīrā. Vari izmantot arī cepamo papīru vai vismaz ietīt zivis avīzē. Ievīstītās zivis ievieto zivju un gaļas uzglabāšanai paredzētajā ledusskapja nodalījumā.

Foto: Shutterstock

Vienmēr izķidā zivis

Pirms ievieto zivis ledusskapī, noteikti izķidā tās. Ja to īsti labi nepieproti, tad jau veikalā vai tirgū palūdz, lai šo darbiņu paveic pārdevējs. No iekšām un žaunām atbrīvota zivs ledusskapī daudz ilgāk saglabāsies svaiga.

Atbrīvojies no lieka mitruma

Liekais mitrums ir vēl viens faktors, kas veicina zivju bojāšanos. Kad zivis ir izķidātas, tās jānoskalo zem tekoša ūdens strūklas un tad rūpīgi jānosusina, izmantojot papīra dvieļus, turklāt – ne vien no ārpuses, bet arī no iekšpuses.

Izmanto dabīgos konservantus

Sāls, citronu sula vai augu eļļa ar neitrālu garšu ir lieliski dabīgie konservanti. Kad zivis nosausinātas, pārkaisi tās ar nelielu daudzumu sāls vai pārslaki ar pāris šļukām citronu sulas. Šādi tu ne vien paildzināsi zivju uzglabāšanas laiku, bet arī uzlabosi tās garšu. Ja nevēlies ietekmēt zivs garšu, vienkārši iezied to ar nelielu daudzumu eļļas, šādi aizkavējot dažādu mikroogranismu vairošanos.

Foto: iStock

Liec zivis uz ledus

Visiem zināms, ka tirdzniecības vietās svaigas zivis parasti tiek uzglabātas, izliekot tās uz ledus. Seko šim piemēram – iegādājies lielu, aizvākojamu plastmasas kārbu produktu uzglabāšanai, daļēji piepildi to ar ledu, liec zivis uz ledus, cieši aizvāko kārbu un ievieto vēsākajā ledusskapja nodalījumā, lai novērstu ledus kušanu. Atceries, ka zivis nekādā gadījumā nedrīkst iegrimt ūdenī, pretējā gadījumā tās ļoti ātri sabojāsies.

Uzglabā zivis piemērotā vietā

Neskatoties uz to, vai izmantosi zivju ievīstīšanai vaska papīru, vai arī uzglabāsi tās aizvākojamā kārbā uz ledus, ievieto savu pirkumu ledusskapja vēsākajā nodalījumā. Parasti tas ir augšējais plaukts, bet teju visos ledusskapjos ražotāji šim nolūkam ir atvēlējuši īpašu vietu – lai to atrastu, ir vērts uzmanīgi izpētīt mazās infobildītes ledusskapja iekšpusē.

Pirms ķersies pie zivs gatavošanas, šajā rakstā iepazīsties ar 10 pamatnosacījumiem, kas jāņem vērā, lai iecerētais ēdiens izdotos izcili gards, bet te uzzināsi vienkāršu viltību, kas jāielāgo, cepot zivis pannā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!