Foto: Shutterstock
Šobrīd, kad sviesta cenas sasniegušas galvu reibinošus augstumus, jāizdara izvēle: kult to pašrocīgi, doties lētāka produkta meklējumos uz kaimiņvalstīm vai kritiski pārskatīt savus gatavošanas ieradumus, cenšoties samazināt sviesta patēriņu. Lai izvēlēties būtu vieglāk par vieglu, iepazīsties ar mūsu noderīgajiem ieteikumiem.

Atbilstoši Latvijas Tirgotāju asociācijas datiem, vidējā sviesta cena 2016. gada martā Latvijā bija 7,9 eiro kilogramā, 2017. gada martā – 8,55 eiro kilogramā, bet augustā tā sasniedza 13,1 eiro kilogramā.

Ja Latvijā šobrīd 180-200 gramus smagas sviesta paciņas cena var sasniegt un pat pārsniegt 2 eiro robežu, tad Lietuvā tāda pat paciņa maksā vismaz 50-70 centus lētāk. Un, ja palaimējas "notrāpīt" uz akciju, tad, ak, tavu laimi, var tikt pie "dzeltenā zelta" paciņas, kas maksā vien 99 centus – brīvdienu izbraukumā uz kaimiņvalsti novērojusi "Delfi" sociālo tīklu redaktore Andra Čudare.

Lasi tālāk un uzzini, ar ko aizstāt sviestu, cepot kūkas, kā to pagatavot mājās, un kādos gadījumos cepšanai dārgā sviesta vietā labāk izmantot demokrātisko eļļu.

Kā konditorejas izstrādājumos sviestu aizstāt ar eļļu

Foto: Shutterstock

Ko cept sviestā, bet ko – labāk eļļā

Foto: Shutterstock

Kā mājās sakult sviestu

Foto: Shutterstock

Taisīt sviestu ir ļoti vienkārši, ir tikai vajadzīgs auksts, trekns saldais krējums, lai gan vari izmēģināt uztaisīt sviestu arī no skāba krējuma.

Ielej blenderī aukstu krējumu. Noteikti uzliec vāciņu un tikai tad ieslēdz motoru. Apmēram pēc piecām minūtēm vai nedaudz vairāk krējums sāks dalīties sviestā un paniņās. Kad tas sāk notikt, izslēdz blenderi un ļauj sviestam pastāvēt kādas divas minūtes. Šajās minūtēs sviests uzpeldēs uz augšu. Tad nolej paniņas citā traukā un ar karoti vai lāpstiņu izspaidi sviestu, lai pēc iespējas labāk atdalītos paniņas.

Varētu teikt, ka sviests ir gatavs, bet, ja vēlies, lai sviests stāvētu svaigs ilgāk par divām dienām, tad tas ir jāmazgā. Uzlej uz sviesta ledus aukstu ūdeni un ieslēdz blenderi uz 30 sekundēm. Nolej skalojamo ūdeni un izspaidi pēdējās paniņu pilītes. Sviests gatavs. To var lietot bez piedevām vai aromatizēt ar kādu iemīļotu garšaugu.

Noskaties video, kā var uztaisīt nelielu daudzumu sviesta bez blendera, izmantojot tikai burciņu. Ieguvums ir tas, ka neliels daudzums sviesta nav jāmazgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!